Suomi ei saa tehdä ”vääriä mielipiteitä” rangaistaviksi

Kannanotto

Kokoomuksen Nuorten Liitto on huolissaan oikeusministerille viime viikolla luovutetusta työryhmämietinnöstä, jossa esitetään uusia keinoja rasismin torjuntaan. – Työryhmän tarkoitus on ollut hyvä, mutta lopputulos on valitettavasti muuta. Perustuslaillisen sananvapauden rajoittaminen ei ratkaise ongelmia, vaan pahentaa niitä, kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydman toteaa.

Erityisen huolestuttavaa on kokoomusnuorten mielestä se, että työryhmä esittää rajoituksia myös taiteen vapauteen, mikäli taidetta ”ei voida pitää tehtynä aidosti taiteellisista lähtökohdista”. Tällaista taidetta ei työryhmän mielestä pitäisi koskea perustuslain suojaama taiteen vapaus.

– Historia tuntee esimerkkejä siitä, että valtiot ovat määritelleet, mikä on hyväksyttävää taidetta ja mikä ei. Ne valtiot ovat olleet diktatuureja, eivät läntisiä demokratioita, Rydman muistuttaa.

Kokoomusnuorten mielestä maahanmuutosta täytyy olla mahdollista puhua myös kriittisesti ilman, että joutuu leimatuksi rasistiksi – puhumattakaan siitä, että joutuisi syytetyksi rikoksesta. Kokoomusnuoret katsovat, että maahanmuuttajien kotoutumisen tiellä olevat esteet on tunnistettava ja niistä voitava avoimesti keskustella, jotta ongelmat saataisiin joskus ratkaistuakin.

– Länsimaisiin perusarvoihin kuuluu se, että puolustamme myös niiden oikeutta mielipiteeseensä ja sen ilmaisuun, jotka ovat kanssamme eri mieltä. Huonosti perustellut näkemykset joutuvat naurunalaisiksi avoimessa keskustelussa sananvapauden vallitessa, mutta sananvapautta rajoittamalla teemme kyseenalaistamisen ja kritiikin mahdottomaksi, Rydman huomauttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.