Yliopisto-opiskelijat samalle viivalle ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa – pakkoliittämiset ylioppilaskuntiin lopetettava

Kannanotto

Nykyinen laki pakottaa jokaisen yliopistossa opiskelevan liittymään ylioppilaskunnan jäseneksi voidaaksen opiskella yliopistossa. Jäsenyys vaatii korkean jäsenmaksun maksamista. Ammattikorkeakouluissa vastaavaa velvoitetta ei ole. Kokoomusnuoret vaatii tällaisesta törkeästä yhdistymisvapauden rikkomisesta ja piilolukukausimaksusta luopumista.

”Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys on räikeässä ristiriidassa perustuslain kanssa, joka takaa jokaiselle kansalaiselle yhdistymisvapauden eli vapauden kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen”, muistuttaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

“Pakkojäsenyyttä perustellaan usein vetoamalla opiskelijaterveydenhuollon järjestämiseen, mutta todellisuudessa suuri osa jäsenmaksuvaroista käytetään aivan muihin asioihin kuin opiskelijaterveydenhuoltoon. Opiskelijaterveydenhuollon maksun kerääminen voitaisiin myös järjestää erillisenä jäsenyydestä”, Sazonov huomauttaa.

Esimerkiksi Vaasan yliopiston perustutkinto-opiskelijat maksavat tänä vuonna 142 euron suuruisen jäsenmaksun ylioppilaskunnalleen. Opiskelijaterveydenhuoltoa järjestävälle YTHS:lle tästä summasta kohdistuu vain 54 euroa.

”Huomattavan suuri osa jäsenmaksuista kohdistuu siis muuhun kuin sellaisten toimintojen järjestämiseen, jotka ovat yliopistolaissa asetettu pakkojäsenyyden perusteeksi. Monissa ylioppilaskunnissa budjetit ovat paisuneet ylisuuriksi, kun työntekijät keksivät itselleen uusia tehtäviä karsimatta mitään vanhoista”, Sazonov sivaltaa.

”Ylioppilaskunnilla voisi jatkossakin olla oikeus kerätä terveydenhoitomaksua YTHS:n ylläpitämiseksi. Ylioppilaskunnan pakkojäsenyyttä tämä ei kuitenkaan edellytä. Yliopisto-opiskelijat tulisikin tässä suhteessa asettaa pikimmiten samalle viivalle ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa”, päättää Sazonov.

Lisätiedot:

Daniel Sazonov
Kokoomusnuorten puheenjohtaja
045 129 6812

Ota kantaa