Tiedustelulainsäädäntö uudistettava mahdollisimman nopeasti

Kannanotto

Suomi kohtasi menneenä viikonloppuna ensimmäisen jihadistisen terrori-iskun Turussa. Traagisen tapahtuman seurauksena kaksi ihmistä menetti henkensä ja kahdeksan haavoittui.

Asiantuntijoiden mukaan ajantasaiset tiedustelulait takaisivat viranomaisille paremmat keinot estää terrori-iskuja sekä vieraiden valtioiden vakoiluyrityksiä. Turun tapaus olisi voitu mahdollisesti estää, jos viranomaisilla olisi ollut paremmat valtuudet toimia ennaltaehkäisevästi.

Pääministeri Juha Sipilä (Kesk.) ja sisäministeri Paula Risikko (Kok.) ilmaisivat viikonlopun aikana pidetyissä tiedotustilaisuuksissa tiedustelulainsäädännön vaativan nopeutettua lainsäätämisjärjestystä, koska tällä hetkellä uhkataso on ollut äärimmäisen korkealla.

Oppositio on ollut kriittinen tiedustelulainsäädännön uudistamiselle kiirellisessä menettelyssä.

Pohjanmaan Kokoomusnuoret vaatii oppositiolta ymmärrystä tämän hetken uhkakuville. Turvallisuuden ja ennaltaehkäisyn takia tiedustelulainsäädännön perustuslailliset muutokset on tehtävä tämän vaalikauden aikana perustuslain kiirreellisen tapauksen säätämisjärjestyksen vaatimalla 5/6 enemmistöllä.

Pohjanmaan Kokoomusnuoret jakaa oppositiossa ja eduskunnan valiokunnissa esitetyt kritiikit lakimuutosta kohtaan, etenkin pelon kansalaisten massavalvonnasta.

Suomessa päättäjät ovat kuitenkin huomioineet demokratiaan ja yksityisyyden suojaan liittyvät epäselvyydet, jottei Suomessa toistuisi Yhdysvaltojen kaltaiset kohut (Tapaus Snowden v. 2013) tiedustelutoiminnan yhteydessä.

Piirijärjestö vaatii kaikkia eduskuntapuolueita saattamaan nämä lait voimaan jo tällä vaalikaudella, asiantuntijoita kuullen. Suomen turvallisuus vaatii ennaltaehkäiseviä ja proaktiivisia toimia sekä valtuuksia valtiomme turvallisuusviranomaisille.