Oulun Läänin Kokoomusnuoret: Oulun ongelma on keskusta

Kannanotto

Oulun Läänin Kokoomusnuoret haluaa purkaa Oulun kaupungin rakentamisen korkeusrajoitukset. Oulun keskusta on näivettynyt jo pitkään, mutta kuitenkin julkisuudessa äänekkäimmät vastustavat korkeaa rakentamista. Joudumme tekemään keskustassa valinnan ostovoiman lisäämisen tai autioiden liikekiinteistöjen välillä. Korkea rakentaminen ei ole pelkästään maisemakysymys. Se on myös elinvoimaisuuskysymys. Jos haluamme elinvoimaisen keskustan – se vaatii kuluttajia, ostajia ja asukkaita. Vallitseva strategia rakentamisessa on ollut rakentaa yksittäisiä nukkumalähiöitä, jolloin peruspalvelut joudutaan turvaamaan yhä kauemmas. Tämä vaarantaa kuntaliitoksessa tulleiden alueiden peruspalveluita ja näivettää Oulun kaupungin keskustaa. Tämä tie on koettu ja nähty. Pelkkä väestömäärän kasvattaminen Oulun alueella ei siis toimi, vaan tarvitaan itse ydinkeskustaan aktiivisia toimia nykyisen strategian lisäksi.

Kaupungilla on mahdollista vaikuttaa keskustan näivettymiseen vain kahdella tavalla. Lisäämällä kilpailua vuokramarkkinoilla rakentamalla lisää liiketilaa, joka ei ole nykyisellään tehokasta, koska keskustassa on vapaita liiketiloja lähes joka korttelissa. Voimme myös lisätä ostovoimaa keskustassa rakentamalla asuintiloja ja hotelleja, jolloin yrittäjien saamat tulot riittävät maksamaan korkeaksi nousseet vuokrat.

Tämä ei ole pelkästään yhden puolueen asia vaan meidän kaikkien. Vilkkaampi keskusta vähentää tarvetta henkilöautoiluun kun asukkaat ja palvelut sijaitsevat kävelymatkan päässä. Lisäämällä elinvoimaa elvytämme työmarkkinoita ja luomme työpaikkoja. Keskustan korkeusrakentamisella saamme kaikkia niitä hyötyjä, joita jokainen puolue omissa puheissaan ajaa.

“Ongelma on myös perin oululainen. Katuvatkohan tamperelaiset Näsinneulaa tai Tornia, tai helsinkiläiset Olympiastadionia? Onkohan koko Suomessa edes yhtään ainutta korkeaa rakennusta, joka ei olisi maamerkki vaan vihattu monumentti? Ei taida olla. On katsottava eteenpäin, lopetettava luokittelu – opiskelijat Kaijonharjuun, lapsiperheet nukkumalähiöihin ja eläkeläiset vain perustarpeet täyttäviin vanhainkoteihin. Kerrostaloasuminen ei ole kaikille, mutta se on erittäin tärkeää niille joilla ei ole varaa suuriin asumiskustannuksiin. Keskusta on ainoa paikka, johon kaupunkina voimme tarjota jatkuvasti paremmat palvelut – se on kaiken lisäksi taloudellisesti ja ekologisesti kestävää rakentamista.” Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Atte Syväniemi linjaa.

Meidän täytyy kansalaisina tehdä ratkaisu ja valinta. Haluammeko Oulun olevan tulevaisuudessa vain laajalle levinnyt kylä, jossa kaupungin keskustalla ei ole roolia vai luommeko tänne pohjolaan elinvoimaista kaupunkikeskusta, joka tarjoaa kaikille asukkaille laadukkaampia palveluita ja houkuttelee kuluttajia laajemmalta. Tämän pitäisi olla yksinkertainen vastaus jokaiselle meistä ja se on yksimielinen kyllä korkeammalle rakentamiselle keskustassa.

Lisätietoja:

Syväniemi Atte

Syväniemi Atte

Piirihallituksen jäsen

atte.syvaniemi@gmail.com