Pirkanmaan Kokoomusnuoret: Sote kaadettava!

Kannanotto

Kokoomuksen keskeisimpiä teemoja sen ajamassa politiikassa on aina ollut vastuullinen taloudenpito. Hallituksen sote-uudistus on kustannustensa puolesta täysi mysteeri. Suomen eläessä julkisen talouden epätasapainon aikaa olisi suuri vastuuttomuuden osoitus toteuttaa uudistus, josta ei ole vielä tiedossa edes kustannusten etumerkki.

“Sote uudistuksen läpivienti nykyisen kaltaisena on suurempi uhka politiikan uskottavuudelle kuin sen runnominen väkisin läpi. On ymmärrettävä, että politiikan uskottavuuden ja pääministeri Sipilän uskottavuuden välillä ei ole yhtäläisyysmerkkiä”, sanoo Pirkanmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Juhani Rantanen.

Sote-uudistuksen keskeisimpiä ongelmia on uuden hallintotason luominen maakuntien pohjalle. Jos terveyspalveluihin luotaisiin todellinen valinnanvapaus ‘raha seuraa potilasta’ –mallin toteutuessa kautta, se ei olisi enää yhtä suuressa roolissa.

“Jos raha aidosti seuraisi sotessa potilasta, hän voisi vaikka jokaisella lääkärikäynnillään valita käyttää eri terveyskeskuksen tai yrityksen palveluita. Tällöin uuden hallinnon luominen terveyspalveluiden järjestämiseen ei olisi näin keskeisessä roolissa.”

“Yksi suurimmmista ongelma uudistuksen valmistelussa on tällä hetkellä keskustelun puute. Emme ole käyneet lainkaan keskustelua siitä, mitkä palvelut olisi myös uudistuksen jälkeen tuotettava julkisin varoin ja mistä voitaisiin karsia. Tämä keskustelu olisi äärimmäisen tärkeää käydä ennen uudistuksen hyväksymistä, koska päätös betonoi soten rakenteet hyvin tiukasti seuraaviksi vuosiksi ja –kymmeniksi” sanoo Rantanen.

Suomalaisten etu on, että jokainen suomalainen pystyy nyt sekä tulevaisuudessa valitsemaan sen, mistä, keneltä ja milloin hankkii palvelunsa. Nyt esillä olevassa mallissa suuri uhkakuva on, että sote-uudistus jää maakuntauudistukseksi ilman sotea.

 

Juhani Rantanen, puheenjohtaja
Pirkanmaan Kokoomusnuoret ry.
0400 269 739
juhanirantanen@icloud.com

Lisätietoja:

Juhani Rantanen

Juhani Rantanen

Pirkanmaan Kokoomusnuorten hallituksen varajäsen

juhanirantanen@icloud.com