Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret: toimia rokotekattavuuden säilyttämiseksi Suomessa on tehostettava

Kannanotto

 

Sairauksien ennaltaehkäisyllä on huomattava vaikutus terveydenhuollon kustannuksiin. Rokotteet antavat suojaa vakavia tauteja, niiden aiheuttamia pitkäaikaisvammoja ja kuolemia vastaan ja ovat tällä hetkellä lääketieteen keinoista kaikkein vaikuttavimpia.

Ilman rokotusohjelmaa esimerkiksi MPR-tautien eli tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon hoitaminen maksaisi vuosittain arviolta 35,5 – 42,7 miljoonaa euroa. MPR-rokotusohjelman vuosittaiset kustannukset ovat noin miljoona euroa. Kun ottaa huomioon koko kansallisen rokotusohjelman, maksaa siihen sijoitettu euro itsensä 6,6-kertaisesti takaisin. Rokoteohjelma on alle 0,1 prosenttia kaikista Suomen terveydenhuoltomenoista.

Toistaiseksi Suomi on selvinnyt ulkomailta tuoduista tuhkarokoista, mutta tilanne saattaa olla toinen, kun rokotekattavuus laskee alle 95 prosentin. Juuri MPR-rokotteen kattavuus on pudonnut alle laumasuojan kannalta kriittisen 95 prosentin rajan. Euroopassa rokotteilla estettävät tartuntataudit ovat alkaneet yleistyä ja itärajan toisella puolella tartuntataudit ovat tavallinen asia.

Rokotteet ovat myös tärkeä keino vähentää antibioottiresistenttejä bakteerikantoja. Rokotteet suojaavat bakteeri-infektioita vastaan, mutta myös virusinfektioita vastaan kehitetyt rokotteet vähentävät antibioottien käyttöä. Valitettavasti antibioottikuuria määrätään usein virusinfektioihin, vaikka ei pitäisi.

Yksilönvapauteen liittyy myös vastuu. On moraalitonta vapaamatkustaa laumaimmuniteetin turvin. Korkean rokotekattavuuden mahdollistamat harvat ”vapaapaikat” rokottamattomille tulisi jättää vain niitä tarvitseville, kuten voimakkaasti allergisille, immuunijärjestelmän häiriöstä kärsiville ja raskaana oleville henkilöille. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään rokotesuojaan.

Rokotuksilla on erittäin suuria vaikutuksia tautien ilmaantuvuuteen. Taudin vähentyessä rokotehyödyt eivät ole yhtä selviä. Rokotusten hyöty on selvä väestötasolla, mutta se ei aina tule esille yksilötasolla, mikä saattaa olla yksi syy rokotteiden suosion laskuun.

Rokotekattavuuden säilyttämistä ja lisäämistä voidaan tehostaa monin keinoin. Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret kehottaakin valtiota ryhtymään aktiivisiin toimiin rokotekattavuuden säilyttämiseksi. Vaikka yksilön itsemääräämisoikeus on tärkeä asia, on muilla henkilöillä oikeus elää yhteiskunnassa, joka on tautivapaa ja jossa on vähän terveysriskejä.

Lisätietoja:

Sini Häkkinen

Sini Häkkinen

Varsinais-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

sini.hakkinen@gmail.com

040 8417690