Vihreät ja SDP – millä hinnalla myitte kaupungit?

Kannanotto

Tiedote 23.5. / Julkaisuvapaa heti

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos kritisoi voimakkaasti entisten kaupunkipuolueiden Vihreiden ja SDP:n lehmänkauppaa maakuntauudistuksesta. Antti Rinne kertoi tänään Säätytalolla, että Suomeen tehdään 18 maakunnan maakuntauudistus.

”Jos sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään kuntia suuremmille alueille, tulisi kaikkien asiantuntijaarvioiden mukaan sote-alueiden määrän olla 5-12. Yksikään asiantuntija ei suosittele 18 maakunnan mallia.  En olisi uskonut, että Vihreät ja SDP taipuvat näin helposti keskustalaiseen maakuntamalliin”, sanoo Vuornos.

Vuornoksen mukaan kuudella suurimmalla kaupungilla on ollut selkeä yhteinen näkemys siitä, että paras tapa jatkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista on lähteä rakentamaan sitä nykyiseltä kuntapohjalta. Vuornoksen mukaan maakuntauudistus pahimmillaan seisauttaa vuosiksi hyvin käyntiin lähteneen uudistustyön, jota kunnissa tehdään. 

”Maakuntauudistuksessa on yksinkertaisesti kyse vain ja ainoastaan valtapolitiikasta. Alle 100 000 asukkaan maakunnat eivät ole millään muilla kriteereillä perusteltuja. On järjetöntä käntää selkä kaupungeille ja lähteä jälleen kerran runnomaan jättimäistä uudistusta eteenpäin”, sanoo Vuornos.

”Maakuntauudistukseen liittyy valtavia riskejä niin palkkaharmonisoinnin, it-järjestelmien kuin itse toiminnan uudelleenorganisoimisessa. Vihreät ja SDP huusivat koko viime kauden oppositiossa, että näin valtavassa uudistuksessa pitää edetä vaiheittain. Nämä puheet näyttävät unohtuneen jo muutama kuukausi vaalien jälkeen”, sanoo Vuornos.

Rinteen mukaan pääkaupunkiseudulle ollaan rakentamassa erillisratkaisua. Vuornos muistuttaa, että kaupungistuminen koskee myös muita kuin pääkaupunkiseudun kaupunkeja. 

”Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu on varmasti parempi kuin ei mitään, mutta samalla Rinne tulee kääntäneensä selkänsä muualla Suomessa oleville suurille kaupungeille. Kaupunkipolitiikka ei voi koskea vain Helsinkiä, vaan yhtä lailla Tamperetta, Kuopiota, Jyväskylää ja niin edelleen. Hallituksella ei voi olla varaa kääntää selkäänsä muille keskuskaupungeille”, sanoo Vuornos.

”Näyttää siltä, että punavihreähallitus ryhtyy tekemään keskustalaista politiikkaa. Onko tämä aidosti se muutos, jota Vihreiden ja SDP:n äänestäjät halusivat?”, kysyy Vuornos.

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444