Muuta kuluttamista, älä maapalloa

Kannanotto

Aikana, jona ihmisiä ei tunnu sen enempää liikuttavan juuri mikään, on uusimmasta ilmastoraportista alkanut kuohunta poikkeuksellista. Ihmiset ovat havahtuneet maailman tapahtumiin ja uhkakuviin, jotka ovat hälyttävää vauhtia muuttumassa osaksi totisinta totta. Tiedämme, että syystä maailman ylikulutuspäivä koittaa vuosi vuodelta aiemmin, viime vuonna jo elokuussa. Jos koko ihmiskunta jatkaisi kuluttamistaan kuten tähän asti, tarvitsisimme 1,7 maapalloa. Jos taas kaikki kuluttaisivat kuten me suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa.

Nykyään on jo turvallista sanoa, ettei ilmastonmuutos ole vitsi tai edes ”vihervassareiden kiihkoilua”. Ilmaston lämpeneminen ja sen seuraukset ovat totisinta totta; tässä kohtaa kysymys talouskasvun ja ilmastonmuutoksen ristiriidasta alkaa tuntua epäolennaiselta. Jos emme paranna tapojamme, meillä ei kohta ole jäljellä elinkelpoista maapalloa, eikä luonnollisesti talouskasvuakaan. Ja vaikka olisi, olisiko sillä enää merkitystä?

Merkittävin syy ilmastokatastrofiin – saati siihen, miksi tuntuu vaikealta tehdä mitään sen eteen – ovat aikamme vinoutuneet standardit. Hyvinvointimalli, jonka mukaan elämme, on äärimmäisen materialistinen ja merkitystä elämään luodaan kestämättömästi kuluttamalla. Samaan aikaan kun maailmalla mylläävät hirmumyrskyt, kokonaisia lajeja on kuolemassa sukupuuttoon ja merenrantakaupungit uhkaavat jäädä kokonaan veden alle, Kampin kauppakeskuksessa taas yksi uusi halpamuotiliike avaa uuden liikkeen.

Ei kuitenkaan ole myöhäistä toimia. Kaikki globaalit suuret haasteet ovat palautettavissa kysymykseen kulutuskeskeisistä elämäntavoista. Nämä yhdelle ihmiselle pienet arjen muutokset ovat yhtäkkiä juuri ne ilmastolle välttämättömät, ratkaisevat seikat. Muutokset ovat kirjaimellisesti pieniä. Kun ostat kahvin, osta se omaan kestomukiin, vaihda sähkösopimuksesi ekologiseen ja käytä joukkoliikennettä silloin kun voit. Suosi lähellä tuotettua ruokaa ja pyri vähentämään punaisen lihan syöntiä. Elä kuten opetat.

Peli ei ole menetetty, mutta muutokseen tarvitaan kaikkien panos. Tulevaisuus tehdään yhdessä!

Kokoomusnuorten ympäristö- ja yhdyskuntapoliittinen verkosto

Mira Lindholm, puheenjohtaja

Milla Heinonen, jäsen

Lisätietoja:

Lindholm Mira

Lindholm Mira

Liittohallituksen jäsen

mira.lindholm@outlook.com

+358 44 279 5119