Olemmeko tekemässä Turkista vaarallista esimerkkiä?

Kannanotto

Kokoomusnuorten ulko- ja turvallisuuspolitiikan verkosto pitää Turkin viimeisintä päätöstä avata Kreikan vastainen raja reitiksi pakolaisille Eurooppaan tuomittavana. 

Verkoston johtoryhmä ymmärtää alueen kompleksiset haasteet ja kantokyvyn ylittymisen erityisesti Idlibin tilanteen kärjistymisen johdosta. Näemme kuitenkin että sopimusten noudattaminen on yhteistyön edellytys pakolaiskriisin ratkaisemisessa.

Hallituksen ajamat toimet asettavat turvapaikanhakijat lähtökohtaisesti eriarvoiseen asemaan ja heikentävät pakolaisleirien toimimista lähtökohtaisena väylänä turvapaikanhakuprosesissa. 

On huolestuttava päätös ottaa vastaan 175 laittomasti maahan tullutta niiden pakolaisten ohi, jotka odottavat leirillä päätöstä omasta tulevaisuudestaan. 

Rahalla, joka 175 pakolaisen auttamiseksi epäoikeutetusti käytetään, saataisiin huomattavasti tehokkaampia vaikutuksia aikaan Turkin pakolaisleireillä olojen parantamiseksi inhimillisempään suuntaan ja vahvistaaksemme leirien asemaa pääasiallisena väylänä turvapaikanhakuprosessissa”, Bergdahl esittää.

Edellä mainitun pohjalta Kokoomusnuorten ulko- ja turvallisuuspolitiikan verkoston johto esittää seuraavaa:

  1. Suomi kärkimaana ryhtyy toimiin keskusteltaessa mahdollisista sanktioista EU-tasolla, mitä tulee Turkin ratkaisuun rikkoa kahdenvälistä sopimusta ja antaa turvapaikanhakijoille vapaa kulku Kreikan rajalle. 
  2. Suomen tulee esittää taakanjako mekanismia EU maiden kesken Kreikan tilanteen helpottamiseksi ja ryhtyä toimiin lisätäksemme apua paikallisesti Turkin alueella. 
  3. Pakolaisleireille on saatava inhimilliset olosuhteet ja niiden tulee olla mahdollisimman lyhytaikaisia sijoituspaikkoja. 
  4. Suomen tulee EU-tason yhteistyön kautta edistää diplomatiaa alueilla kriisien ratkaisemiseksi ja luopua menettelyistä, joilla eriarvoistetaan ihmisiä turvapaikanhaun suhteen. Emme voi ottaa vastaan ensisijaisesti ihmisiä jotka tulevat maahan laittomasti vaan ensisijainen reitti tulee olla kiintiöpakolaisten vastaanottaminen suoraan pakolaisleireiltä.

Emme voi hallituksen päätösten mukaisesti osoittaa Turkille ja muulle maailmalle, että on oikein rikkoa yhdessä solmittuja sopimuksia.

Lisätietoja:

Rajala Risto

Rajala Risto

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan verkoston puheenjohtaja

risto.rajala@kokoomusnuoret.fi

+358 400 563 080

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin