Hallitus: miksi annatte saimaannorppien kuolla?

Kannanotto

Kokoomusnuoret vaatii hallitukselta pikaisia toimia verkkokalastuksen kieltämiseksi saimaannorppien levinneisyysalueella. Tähän mennessä hallituksen toimet ovat jääneet työryhmän perustamiseen.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama leuto talvi vie saimaannorppien tilannetta entistä huonompaan suuntaan. Vaikutukset ulottuvat koko norppapopulaatioon. Vapaaehtoisten tekemistä apukinoksista huolimatta kuutit ovat syntyneet paljaalle jäälle, kun kinokset ovat sulaneet.

“Ympärivuotinen verkkokalastuskielto olisi paras vaihtoehto saimaannorpan suojelemisen kannalta, mutta edes verkkokalastuskiellon ulottaminen heinäkuulle olisi jo merkittävä suojelutoimi. Norppatilanne vaatii nopeita tekoja ja aitoja toimia, ei työryhmiä, suunnittelua ja pohdiskelua”, sanoo Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen ja verkkokalastuskiellosta kansalaisaloitteen tehnyt Iina Palonen.

Saimaannorpan yleisin yksittäinen kuolinsyy on kalapyydyskuolleisuus, ja erityisesti verkkokalastus uhkaa maailman uhanalaisimman norppalajin olemassaoloa. Kalanpyydyskuolleisuuden ehkäiseminen on tapa, jolla norppakantaan voi vaikuttaa parhaiten. 

Kansalaisaloitteen lisäksi myös Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén on viime vuonna tehnyt lakialoitteen verkkokalastuskiellon pidentämisestä elokuulle. Aloite ei kuitenkaan saanut kannatusta hallitukselta, joka sen sijaan tyytyi vain perustamaan työryhmän pohtimaan uudistusta. Pohdinta ei ole vielä johtanut tuloksiin.

“Hallituksen perustaman työryhmän mahdolliset lakimuutokset ehtisivät voimaan nopeimmillaan vasta ensi vuoden puolella. Meillä ei ole tämän talven jälkeen varaa odottaa lainsäädännön uudistusta toisen, mahdollisesti yhtä leudon talven yli. Se olisi kohtalokasta norppakantamme kannalta. Verkkokalastusta koskevan lainsäädännön uudistaminen olisi pitänyt aloittaa jo viime syksynä, mutta nyt se on viimeistään tehtävä”, jatkaa Palonen.

Saimaannorppien kohtalo herättää hallituksen riveissä huolta, mutta siitä huolimatta teot, joilla turhia kuolemia vältettäisiin, puuttuvat.

“On käsittämätöntä kuinka välinpitämättömästi hallitus suhtautuu uhanalaisen saimaannorpan suojeluun. Sukupuuton estämisen sijaan ympäristöministeri tyytyy vain twiittailemaan, että asialle tulisi tehdä jotain. Arvoisa hallitus, nyt tarvitaan norppatekoja, pelkät puheet ja twiitit eivät norppia pelasta!”, kommentoi Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Palonen Iina

Palonen Iina

Liittohallituksen jäsen

iina.palonen@gmail.com

+358 404 179 453

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin