Viinat ruokakauppoihin

Kannanotto

Yle uutisoi helmikuun toiseksi viimeisenä päivänä, että alkoholin kulutus laski 2,1 %:a vuonna 2019 edelliseen vuoteen verrattuna. Kulutus laski siitäkin huolimatta, että edellisen hallituksen toteuttama ja THL:n etukäteen demonisoima 5,5 prosenttisten alkoholijuomien vapauttaminen ruokakauppoihin toteutui. Samaan aikaan tehtiin myös alkoholiveron korotus, joten jokaisesta myydystä tölkistä kertyy nykyään entistä enemmän verotuloja valtion kassaan. Hyvin alkanutta alkoholin myynnin sääntelyn purkamista tulee ehdottomasti jatkaa, esimerkiksi sallimalla viinojen myynti ruokakaupoissa.

Viinojen ja viinien tullessa ruokakauppoihin voidaan kulutusta hillitä verotuksella, eikä nykyisellä tavalla saatavuutta rajoittamalla. Yleisesti kulutuksen rajoittamisessa tulisi suosia verotusta muiden rajoittamiskeinojen sijaan: kulutuksesta maksaminen verojen muodossa tuo verotuloja yhteiskunnalle, kun taas Alkoon autolla kiirehtiminen perjantaina juuri ennen sulkemisaikaa ei hyödytä ketään. Alko myy suomalaisten kuluttamasta alkoholista noin 30 prosenttia, joten se ei ole enää tehokas keino ehkäistä alkoholinkulutuksen haittoja.

Monopolin purkautuessa terveysviranomaiset voisivat keskittyä oikeaan työhönsä eli haittojen vähentämiseen monopolin puolustamisen sijaan. Vähittäiskaupat pystyvät tehokkaamman jakeluketjunsa ansiosta myymään juomat Alkoa halvemmilla hinnoilla, jolloin hinnanalennus voitaisiin veronkorotusten muodossa ulosmitata kokonaisuudessaan yhteiskunnalle. Veroista tuleva tuotto puolestaan voitaisiin käyttää esimerkiksi päihdeterveyden palveluiden parantamiseen Alkon myyntiverkoston ylläpitämisen sijaan. Alkoholia myyvän kauppaketjun ylläpitäminen ei nimittäin varsinaisesti kuulu hyvinvointivaltion tehtäviin.

Viimevuotisen tulosten perusteella on varsin todennäköistä, että veronkorotukseen yhdistetty saatavuuden parantaminen ei lisää alkoholin kulutusta. Suomalaisten nuorten juomakulttuuri on merkittävästi edeltäjiänsä maltillisempi, eikä kossupullo perjantaina sekä lauantaina ole enää muodissa. Maltillisempi juomakulttuuri yhdistettynä suurempaan vapauteen ei aiheuta katastrofeja, kuten ei aiheuttanut 5,5 prosenttisten alkoholijuomien tuominen ruokakauppoihinkaan.

Lisätietoja:

Koho Paavo

Koho Paavo

koho.paavo@gmail.com

0408427047