Kokoomusnuorten liittokokous: Vain leikkaamalla hyvinvointiyhteiskunta ja ilmasto voidaan pelastaa

Kannanotto

Kokoomusnuorten Seinäjoella 5.–7.11.2021 järjestetty 88. liittokokous keskusteli erityisesti leikkaamisen välttämättömyydestä. Kokoomusnuoret vaatii hallitusta aloittamaan rohkeat leikkaukset sekä päästöistä että tuhlaamisesta välittömästi.

”Meille kokoomusnuorille leikkaaminen tarkoittaa sekä päästöistä että menoista leikkaamista. Nykyinen hallituksen tuhlailu ei yksinkertaisesti voi jatkua. Leikkaaminen on huolenpitoa hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta”, Kokoomusnuorten nykyinen puheenjohtaja Matias Pajula muistuttaa.

Kokoomusnuoret näkee ilmastonmuutoksen ihmiskunnan suurimpana uhkana. Siksi päästöistä leikkaaminen on aloitettava välittömästi. Järjestö on esittänyt esimerkiksi vuoden 2018 liittokokouksessaan sekä tavoiteohjelmassaan keinoja ilmastonmuutosta vastaan taistelemiseksi.

”Nykyisen hallituksen ilmastotoimet ovat yksiselitteisesti riittämättömiä. Hallitus kyllä puhuu paljon, mutta teot ovat olemattomia. Irtopisteiden kalastelulla ei maapalloa pelasteta”, Kokoomusnuorten vastavalittu, vuosien 2022–2023 puheenjohtaja Ida Leino terävöittää.

Kokoomusnuoret on myös huolestunut siitä, miten hallitus ottaa holtittomasti velkaa. Järjestö muistuttaa, että tulevaisuudessa menoista on pakko leikata. Mitä pikemmin kipeät päätökset tehdään, sitä vähemmän ne sattuvat.

”On seuraavalla vaalikaudella hallituspohja mikä tahansa, leikkauksia on tehtävä. Me haluamme avata keskustelun nyt, jotta ehdimme ryhtyä toimiin ajoissa”, Leino linjaa.

Kokoomusnuoret pitää outona sitä, että tilanteessa, jossa valtion velkataakka kasvaa kestämätöntä vauhtia ja ilmasto lämpenee radikaalisti, leikkaamisesta ei saisi puhua. Järjestö muistuttaa, että kestävää kasvua ja hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi rakentaa velalle.

”Antaa todella huolestuttavan kuvan sekä yhteiskunnastamme että hallituksesta, että kun velkaannumme lähes 10 miljardin euron vuosivauhtia ja ilmasto lämpenee nopeammin kuin koskaan ennen, leikkaamisesta puhuminen aiheuttaa valtavan kohun. Tosiasioiden välttely ei tosiasioilta pelasta”, Pajula hämmästelee.

”Vuosi vuodelta saamme toistaan huolestuttavampia raportteja siitä, miten ilmastonmuutoksen torjumisessa epäonnistutaan ja miten ilmasto lämpenee nopeammin ja nopeammin. Suomessakin on pakko herätä tähän vihdoin toden teolla!” Leino vaatii.

Kokoomusnuoret vaatii myös kokoomuksen eduskuntaryhmältä selkeitä ja rohkeita leikkauksia puolueen pian julkaistavassa vaihtoehtobudjetissa. Kokoomusnuoret muistuttaa, että se esitti vuosi sitten omassa vaihtoehtobudjetissaan listan leikkauksista. Nämä olisivat toteutettavissa välittömästi.

”Odotamme myös omalta puolueeltamme sekä sen eduskuntaryhmältämme ryhtiliikettä. Nyt jos koskaan kokoomukselta tarvitaan rohkeasti tulevaisuuteen katsovaa politiikkaa. Meillä on mahdollisuus esittää ratkaisuja sekä ilmastonmuutokseen että kestävyysvajeeseen, kunhan vain uskallamme puolueena avata suumme”, Pajula haastaa.

Kokoomusnuorille leikkaamisessa on kyse juuri poliittisen päätöksenteon ytimestä: asioiden tärkeysjärjestykseen laittamisesta. Nykyhallitus ei osaa tätä tehdä, ja siksi se elää velaksi sekä taloudessa että ilmastoasioissa.

”Me emme sulata enää piiruakaan vetkuttelua ilmastonmuutoksen torjunnassa. Päästöistä on leikattava – se on yhtä tärkeää kuin menoista leikkaaminen!” Leino jyrähtää.

”Aivan kuin kaikki hallituksen harjoittama politiikka tähtäisi siihen, että Suomi on kurja maa elää tuleville sukupolville. Nykymenolla ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä, valtion velka paisuu holtittomasti, verot nousevat niin, ettei tehdystä työstä jää enää mitään käteen, eikä eläkkeistä riitä enää kellekään. Tämänhetkinen hallituspolitiikka on vain ja ainoastaan lyhytnäköistä”, Pajula päättää.

Kokoomusnuoret vaatii kaikilta yhteiskunnallisilta toimijoilta rohkeutta kohdata tosiasiat ja ryhtyä toimiin, vaikka päätökset olisivatkin vaikeita. Järjestö muistuttaa, että vain niin voimme pelastaa tulevaisuuden.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023