Hämeen Kokoomusnuoret: Koulu- ja laitosruokailuihin lisää kotimaista ruokaa

Kannanotto

Kotimaiset ruoantuottajat ovat kärsineet jo pidemmän aikaa todella heikosta kannattavuustilanteesta, ja monia tiloja uhkaa lopettaminen kustannusten noustessa. Jotta tulevaisuudessakin hämäläiset söisivät monella mittarilla maailman parasta ruokaa, tulee kuluttajien ohella myös julkisen puolen tukea hankintapäätöksillään suomalaista maataloutta.

Hämeen Kokoomusnuoret katsoo, että vuonna 2023 aloittavat Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueiden tulee lisätä kotimaisen ruoan käyttöä omissa laitosruokailuissaan. Lisäksi kotimaisuuden tavoitteluun Hämeen jokaista kuntaa.

”Hämeen julkiskeittiöissä tarjoiltavan ruoan kotimaisuusaste jää alle 80 %:iin, kun taas esimerkiksi Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla päästään jopa 90%:iin. Häme on vahvaa maatalousaluetta, minkä toivoisi näkyvän entistä paremmin elintarvikehankinnoissa. Meillä on molemmissa maakunnissa lisäksi merkittävästi elintarviketeollisuutta, joten mahdollisuuksia kohottaa kotimaisuusastetta on runsaasti”, kiteyttää Hämeen Kokoomusnuorten Santeri Nousjoki.

Kotimaisilta elintarvikeyrityksiltä on tullut viime vuosina uusia innovaatioita, kuten riisille vaihtoehtona toimii suomalainen ohra tai kaura. Allergioiden vuoksi välttämättä aina kotimaista ruokaa ei voida valmistaa, mutta kokonaiskuvassa tämäkään ei estä kotimaisuusasteen nostoa. Hämeen Kokoomusnuorten mielestä kuntien ja hyvinvointialueiden tulee nyt tehdä entistä vahvempi arvovalinta suomalaisen ruoan puolesta eli kasvattaa kotimaisuusastetta.

Lisätietoja:

Pyykkönen Mona

Pyykkönen Mona

Hämeen Kokoomusnuorten piirihallituksen varajäsen, Ympäristö- ja yhdyskuntapolitiikan verkoston puheenjohtaja

mona.pyykkonen@live.fi

+358 442 911 715

Nousjoki Santeri

Nousjoki Santeri

Hämeen Kokoomusnuorten piirihallitus jäsen