Kansankapitalismi voi lopettaa eläkeläisköyhyyden

Kannanotto

Pörssilistattu asuntosijoitusyhtiö Kojamo on ollut ammattiyhdistysliikkeelle todellinen kultakaivos.

Viimeisen 10 vuoden aikana ammattiliitot ovat saaneet melkein miljardilla eurolla osinkoja Kojamolta. Koko tulo on ollut niille verovapaata, koska ay-toiminta on verottajan silmissä yleishyödyllistä toimintaa, eikä sen siksi tarvitse maksaa lainkaan pääomatuloveroja.

Lisäksi taloustieteen professori Matti Viren kertoo, että ammattiliittojen ja työttömyyskassojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus maksaa veronmaksajille vuodessa noin 500 miljoonaa euroa. Vaikka verovähennysoikeus ei tunnukaan palkansaajan lompakossa merkittävästi, yhteiskunnalle siitä kertyy valtava lasku.

Samaan aikaan Suomessa syntyy vuosittain noin 45 tuhatta lasta. Kokoomus on kannattanut jo pitkään, että jokaiselle vastasyntyneelle avattaisiin valtion toimesta vastasyntyneen osakesäästötili, ja valtio tekisi sinne jokaiselle samansuuruisen talletuksen. Näin saisimme markkinoilta vipuvoimaa talletetun pääoman kasvattamiseen, joka turvaisi myös lapsen taloudellista asemaa tulevaisuudessa merkittävästi. Jos käyttäisimme yllämainitun 500 miljoonaa euroa jakamalla sen suoraan kaikille vastasyntyneille, se tarkoittaisi että jokainen saisi syntyessään osakesäästötililleen reilut 11 000 euroa.

Seligson-rahastoyhtiön mukaan keskimääräinen osakemarkkinoiden vuosituotto on pitkällä aikavälillä noin 8-9 prosenttia. Jos valtion avaamalle vastasyntyneen osakesäästötilille asetettaisiin kiinteä 60-vuoden talletusaika, se tarkoittaisi sitä, että 8 prosentin vuosituotolla tuo talletettu 11 tuhatta euroa olisi kasvanut 1,113 miljoonaan euroon. Voisimme siis käytännössä 11 tuhannen euron panoksella tehdä jokaikisestä suomalaisesta miljonäärejä 60-vuotiaina. Suomalaiset ansaitsevat enemmän mahdollisuuksia – kääritään siis hihat, ja poistetaan eläkeläisköyhyys!

Lisätietoja:

Määttä Joni

Määttä Joni

Lapin Kokoomusnuorten puheenjohtaja

joni.maatta@icloud.com

+358 451 333 556