Savo-Karjalan Kokoomusnuoret: Painaako edustajien vaakakupissa enemmän oma moraali vai tiede?

Kannanotto

Eduskunnassa käsiteltiin aiemmin tällä viikolla kansalaisaloitetta koskien kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista. Savo-Karjalan Kokoomusnuoret on pettynyt edustajien taantumukselliseen keskusteluun aiheen tiimoilta.

Aloitteessa ehdotettiin muun muassa lakimuutosta, joka poistaisi rankaisemisen kannabiksen henkilökohtaisesta käytöstä ja sitä varten tapahtuvasta kannabiksen kasvattamisesta sekä omaa käyttöä varten tapahtuvasta pienen määrän hallussapidosta.

– Ihmettelemme suuresti, kuinka lakivaliokunta voi pitää Suomen huumausainepolitiikkaa onnistuneena. Ideaalitilanteessa, jossa kannabis olisi laillista, voisimme asettaa päihteen sääntelyn alaiseksi; asettaa ikärajat, säännellä vahvuutta, saada verotuloja ja luoda huomattavan määrän uusia työpaikkoja, toteaa Savo-Karjalan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Simo Juuti.

Jos kannabis laillistettaisiin Suomessa ja vaikutukset olisivat väkilukuun suhteutettuna samanlaiset kuin kannabiksen vuonna 2018 laillistaneessa Kanadassa, syntyisi Suomeen lähes 23 000 uutta työpaikkaa, uusi 4,3 miljardin arvoinen toimiala sekä 1,62 miljardia verotuloja. 

– Puolueiden olisi nyt todella syytä kuunnella nuorisojärjestöjään. Lähes kaikkien eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt kannattavat vähintään kannabiksen dekriminalisointia pohjaten kantansa tieteeseen oman moraalin sijaan, haastaa Savo-Karjalan Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Otso Välimäki.

Savo-Karjalan Kokoomusnuoret on pettynyt eduskunnan enemmistöön, mutta erityisesti Kokoomuksen edustajiin: puolueen omatuntoon ei kuulu sivuuttaa päätöksenteossa tiedettä ja työllisyysvaikutuksia. 

– Eduskunnan päätöksessä ei ole mitään järkeä. Miksi tiede voidaan sivuuttaa silloin, kun se haastaa omia arvoja? Tässä on kyse harmaan talouden ja rikollisuuden kitkemisestä, uudesta elinkeinosta ja rahasta, ei oman moraalin puhdistamisesta, päättää Juuti.

Savo-Karjalan Kokoomusnuoret on jättänyt yhdessä Kaakkois-Suomen Kokoomusnuorten kanssa puoluekokousaloitteen kannabiksen kieltolain kumoamisen puolesta. Puoluekokous järjestetään 10.-12.6.2022 Kalajoella.

Lisätietoja:

Juuti Simo

Juuti Simo

Liittohallituksen jäsen

simojuuti@gmail.com

+358 50 919 3708

Välimäki Otso

Välimäki Otso

Savo-Karjalan Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja

otso.vmaki04@gmail.com

+358 45 209 0696