Silmälasien ja piilolinssien alv-kanta samaksi kuin lääkkeillä

Kannanotto

Näkökyvyllä on merkittävä vaikutus elämänlaatuun ja näkökykyä parantavat apuvälineet, kuten silmälasit tai piilolinssit ovat välttämättömiä jo 71%:lle suomalaisista naisista ja 63%:lle miehistä. (Taloustutkimus, 2007)

Silmälasit ja piilolinssit kuuluvat korkeimpaan arvonlisäverokantaan, mikä aiheutta epätasa-arvoisen tilanteen, sillä heikentynyt näkökyky ei ole lähtökohtaisesti ihmisen itsensä aiheuttama, vaan joko iästä tai geeneistä johtuva rajoite. ”Silmälasit eivät ole vain apuväline vaan monelle lähes elinehto, jonka ansiosta pystyy toimimaan arjessa” toteaa työkseen linja-autoa ajava, silmälaseja käyttävä Hämeen Kokoomusnuorten hallituksen jäsen Leevi Vekka.

Alentamalla verokantaa huomiotaisi myös paremmin erilaisia tarpeita mitä silmälasien käyttäjillä on. Perustoimeentulotuella hankittavat silmälasit eivät ole ominaisuuksiltaan riittävät jatkuvaan ja vaativaan käyttöön, kuten esimerkiksi päätetyöhön tai auton ajamiseen talvikuukausina. ALV-kannan alentamisella tuotava verohelpotus hankintahintaan koskisi tasapuolisesti hyödykettä, mikä on kriittinen niin elämänlaadun, kuin terveyden ja turvallisuudenkin kannalta.

”Vääränvahvuiset silmälasit tai vääränlaiset piilolinssit aiheuttava terveyshaittoja etenkin itse silmille, mutta myös esimerkiksi häiritsevää päänsärkyä. Heikentynyt näkökyky voi myös altistaa vaaratilanteisiin liikenteessä” muistuttaa Hämeen Kokoomusnuorten taloudenhoitaja Kiia Aha.

Me Hämeen Kokoomusnuorissa vaadimme, että silmälasien ja piilolinssien arvonlisävero on laskettava lääkkeiden kanssa samalle tasolle.

Lisätietoja:

Aha Kiia

Aha Kiia

Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

kiia.aha@outlook.com

+358405194367

Leevi Vekka

Leevi Vekka

Hämeen Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen