Kokoomusnuoret: Eläkejärjestelmä on edelleen pyramidihuijaus

Kannanotto

Eläketurvakeskuksen torstaina 13.10.2022 julkaistussa raportissa kerrotaan työeläkkeiden rahoituksen olevan hyvässä tasapainossa, kun eläkevarojen sijoitustuotot on saatu nousemaan. Raportin myötä iloitaan siitä, että nuorten ei tarvitse pelätä eläkeiän tai eläkemaksujen suuria nostoja. Kokoomusnuoret haluaa kuitenkin muistuttaa, että sijoitustuottoihin nojaaminen on hyvin epävarmaa ja eläkemaksujen rahastoitava osuus on pieni. Optimististen arvioiden taakse ei voi kätkeä rakenteellisten uudistusten tarvetta.

“Nuorten luottamuksen palauttaminen eläkejärjestelmää kohtaan on todella tärkeää. Moni nuori pohtii, pääseekö tulevaisuudessa koskaan eläkkeelle ja kuinka korkeaksi eläkemaksut voivat nousta. Täytyy kuitenkin muistaa, että huoltosuhteen heikentyminen ei ole kadonnut mihinkään ja nuoret tulevat vastaamaan myös julkisen talouden 8-9 miljardin kestävyysvajeesta. Onko reilua, että nuorten harteille kaatuu sekä julkisen talouden että eläkkeiden pelastaminen?” kysyy Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.

Eläkemaksujen nostopaine kohdistuu 2050-luvulle, jolloin moni nuori on vielä useamman vuoden työelämässä puhumattakaan lapsista. Maksutaso on jo nyt todella korkea, joten korotuspaine on pystyttävä poistamaan. Eläkemaksujen nosto lisää palkkaamisen kustannuksia, jolloin työllisyys heikentyy. Tämän vuoksi tarvitsemme lisää syntyvyyttä ja työperäistä maahanmuuttoa.

“Tilanne voi tällä hetkellä näyttää sijoitustuottojen osalta hyvältä, mutta tilanne vaihtelee vuosittain, joten sen varaan ei voi tuudittautua. Nyt on katsottava jo pitkälle tulevaisuuteen, koska mitä nopeammin saamme uudistuksia tehtyä, sitä pienemmillä muutoksilla selvitään. 2030-luvulle mentäessä työllisyysprosentin on oltava vähintään 80 prosenttia, joten meidän on tehtävä päätöksiä, jotka tähtäävät työnteon kannustamiseen. Eläkejärjestelmän kestävyyden kannalta tarvitsemme huoltosuhteen paikkaamiseksi syntyvyyttä sekä osaamiseen perustuvaa maahanmuuttoa. Eläkejärjestelmän tulee kohdella eri-ikäisiä oikeudenmukaisesti”, toteaa Leino.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023