Kela-korvaukset edistävät yhdenvertaista hyvinvointia

Kannanotto

Lapsettomuus koskettaa nykyään yhä useampaa suomalaista. Siksi tulevalla hallituskaudella on panostettava talouspolitiikkaan, joka tukee yhdenvertaisia mahdollisuuksia perheellistymiseen, perhemuodosta riippumatta. Lapsettomuushoitojen Kela-korvauksien palauttaminen on yksi näistä talouspolitiikan toimista. Kokoomusnuorten talouspoliittinen verkosto peräänkuuluttaa vastuullisuutta leikkauspäätöksissä, kun ne osuvat yhdenvertaisuuden toteutumiseen ja syntyvyyden tulevaisuuden näkymiin.

Kela-korvausten tarjoama tuki perheille on merkittävä, ja sen poistuminen eriarvoistaa hoitoon hakeutuvia. Ylen artikkelissa (18.2.2023) käy ilmi, miten Kela-korvauksien peruuttaminen ajaa ahtaalle monet hoitoihin hakeutuvat. Kela-korvaus kattaa hoidoista arviolta 20%, mikä on suuri taloudellinen kädenojennus perheellistyville hoitokulujen suuruusluokan ollessa tuhansia euroja. Nykytilanne tulee kasvattamaan hoitokuluja yhä entisestään ja asettaa siten hoitoihin hakeutuvat eriarvoiseen asemaan heidän taloudellisen tilanteensa perusteella.

Yhdenvertaisuuden takaamisen lisäksi Kela-korvaukset lieventävät julkisen terveydenhuollon painetta ja ennaltaehkäisevät sen kantokykyyn kohdistuvia ongelmia. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti (2023) huomio myöskin sen, miten lapsettomuushoitojen Kela-korvaukset mahdollistavat nopeamman hoitoon hakeutumisen ja julkisen puolen hoitojonojen purkamisen. Perheellistyvien taloudellinen tukeminen on myöskin suomalaisten alan yrittäjien ja yrityksien etu ja tulee mahdollistamaan heidän palvelutarjontansa ja kehitysmahdollisuuksiensa kasvattamisen.

Talouspoliittinen verkosto painottaa vastuunkantoa leikkauspäätöksissä. Lapsettomuushoitojen resurssit julkisessa terveydenhuollossa ovat rajalliset, ja siksi on kaikkien edun mukaista siirtää kysyntää yksityiselle sektorille. Tulevalla hallituskaudella on panostettava talouspolitiikkaan, joka tukee jokaisen perheestä haaveilevan hyvinvointia.

Lisätietoja:

Idänpään-Heikkilä Liina

Idänpään-Heikkilä Liina

Talouspoliittisen verkoston varapuheenjohtaja

liina.idanpaanheikkila@gmail.com

0458962221