Nuorten hallitusneuvottelut päättyivät – lopputuloksena SDP:n, Kokoomuksen ja RKP:n vähemmistöhallitus

Tiedote

Poliittisten nuorisojärjestöjen väliset nuorten hallitusneuvottelut päättyivät perjantaina. Hallituksenmuodostajana toiminut Demarinuorten Mikkel Näkkäläjärvi päätyi lopulta esittämään SDP:n, Kokoomuksen ja RKP:n vähemmistöhallitusta. Etukäteen sovittujen paikkamäärien mukaan hallituspuolueissa on 99 kansanedustajaa (SDP 48, KOK 42, RKP 9). Hallitusta lähtivät muodostamaan myös Vihreät, mutta neuvotteluja päätettiin perjantaina jatkaa ilman Vihreitä hallituksen toimintakyvyn ja neuvotteluvalmiuden takaamiseksi.

Hallituksen tärkeimmät painopisteet ovat ilmastonmuutoksen torjuminen, hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden turvaaminen työllisyysasteen nostamisella ja osaamisella, ihmisoikeusmyönteinen politiikka sekä Suomen kansainvälisen aseman vahvistaminen EU:ssa ja muissa instituutioissa.

”Olen erittäin tyytyväinen siitä, että nuorisojärjestöillä oli valmius tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, käynnistää erittäin hyvä sosiaaliturvauudistus ja puolustaa ihmisoikeuksia konkreettisilla uudistuksilla. Hallitusneuvottelut ovat aina haastava työ, mutta hyvällä yhteistyökyvyllä ja aidolla tahdolla tehdä myös kompromisseja, prosessi oli mahdollista viedä loppuun ja saada ohjelma aikaan”, sanoo demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Hallituksen keskeisimmät reformit ovat laaja vihreä verouudistus, kuntauudistus, kunnianhimoinen ilmasto-ohjelma sekä sosiaaliturvan uudistus. Verotuksen painopistettä siirretään työn verotuksesta kulutuksen ja ilmastohaittojen verotukseen. Ilmasto-ohjelmassa sitoudutaan IPCC:n tavoitteiden mukaisten toimenpiteiden toteuttamiseen sekä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

”Esitämme verotukseen merkittävää uudistusta, jossa kulutuksen ja haittojen verotusta kiristetään, mutta vastineeksi työn verotusta kevennetään merkittävästi kaikissa tuloluokissa. Lisäksi olisimme valmiita poistamaan merkittävän määrän ilmastolle haitallisia verotukia sekä luomaan uuden asteittain nousevan hiiliveron. Hallituksen ilmasto-ohjelma on kunnianhimoisen koko Suomen historiassa ja siinä esitetään selvä sitoumus ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen”, sanoo kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Hallitus luopuu maakuntauudistuksen valmistelusta ja toteuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen kuntauudistuksella. Sosiaaliturvan uudistus toteutetaan vastikkeellisuuden ja yksinkertaisemman sosiaaliturvan kautta. Merkittävämmit lisäpanostukset tehdään koulutukseen ja tutkimukseen, jonne hallitus lisää määrärahoja yhteensä miljardi euroa.

”Kuntauudistuksella ja erikoissairaanhoidon 5+1-mallilla luomme vahvat peruskunnat ja takaamme erikoissairaanhoidon myös ruotsin kielellä. Korkeammaksi prioriteetiksi hallituksemme valitsi panostaa koulutukseen yhteensä miljardi euroa”, sanoo RKP-nuorten puheenjohtaja Christoffer Ingo.

Hallituskumppaneiden yhteisen hallitusohjelman löydät tämän linkin takaa.

Lisätiedot:
Mikkel Näkkäläjärvi, puh. 0400 765 002
Henrik Vuornos, puh. 044 253 4444
Christoffer Ingo, puh. 040 5455 472

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444