Kokoomusnuoret lähettää Keskusta-kynnysmatot hallituspuolueiden puoluetoimistoille

Tiedote

Keskustan rooli on ollut koko hallituskauden ajan toimia vasemmistopuolueiden kynnysmattona. Se on mahdollistanut yhden Suomen historian vasemmistolaisimman hallituksen pystyssä pysymisen. Vastineeksi tästä puoluetta on pidetty pilkkanaan, kynnysmattona, kaikissa hallituksen neuvotteluissa ja päätöksissä. Muistutuksena hallituksen dynamiikasta Kokoomusnuoret lähettää kaikille hallituspuolueille Keskusta-kynnysmatot.

Hallitus kokoontui syyskuussa vuosittaiseen budjettiriiheen, jossa se linjaa seuraavan vuoden valtion talousarviosta. Budjettiriihessä toistui sama kuvio kuin hallituksen aiemmissakin riihissä: Suomen Keskusta on mukana mahdollistamassa yhden Suomen historian vasemmistolaisimman hallituksen olemassaolon ja toiminnan.

”Keskusta on ollut nyt yli kaksi vuotta mukana mahdollistamassa sellaisen vasemmistohallituksen toimintaa ja politiikkaa, joka ei perustu todellisuuteen. Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon ja hallituksen budjettiesitys on 6,9 miljardia alijäämäinen jo valmiiksi valtavasta velkavuoresta huolimatta”, Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula sanoo.

Kokoomusnuoret muistuttaa myös viime kevään puoliväliriihen tapahtumista. Järjestö korostaa erityisesti hallituksen vastuuttomuutta menokehysmenettelyn ja sen rikkomisen suhteen.

”Keskusta on kertonut olevansa vastuullisen taloudenpidon puolue. Silti se oli kevään puoliväliriihessä mukana tekemässä historiallista päätöstä menokehysten rikkomisesta. Jo Lipposen ja Niinistön ajoista voimassa ollut kehysmenettely on suojannut suomalaisia veronmaksajia vastuuttomilta päättäjiltä, ja nyt tämä menettely on käytännössä lopetettu vasemmistohallituksen toimesta, keskustan toimiessa hallituksen kynnysmattona”, jatkaa Pajula.

Kokoomusnuoret haluaa muistuttaa, että hallitus ei vain kasvata velkaa vaan suunnittelee samalla kiristävänsä verotusta. Erityisen huolestuttavana järjestö näkee hallituksen kaavaileman arvonnousuveron, joka heikentäisi entisestään Suomen houkuttelevuutta kansainvälisillä markkinoilla. Valtionvarainministeriön teettämä selvitys aiheesta ei myöskään puolla uudelleen brändätyn maastapoistumisveron eli arvonnousuveron käyttöönottoa.

”Suomi on jo nyt altavastaaja kilpailussa kansainvälisistä osaajista ja pääomista. Vaikeuttamalla kansainvälistä muuttoliikettä voimme olla varmoja, että Suomi näyttäytyy entistä huonompana sijoituskohteena kansainvälisillä markkinoilla”, Pajula toteaa.

Kokoomusnuoret muistuttaa, että hallitus ei ole jättämässä veronkorotussuunnitelmia vain budjettiriiheen. Pöydällä on ollut myös työn verotusta kiristävä maakuntavero, jonka mahdollistavaa sote-uudistusta keskusta on myös ajanut.

Suurimpana hallituksen epäonnistumisena Kokoomusnuoret näkee hallituksen kyvyttömyyden toteuttaa jo hallitusohjelmaneuvotteluissa sovittuja työllisyystoimia. Järjestö korostaa, että tähän mennessä hallitus on lykännyt työllisyystoimista päättämistä viisi kertaa – ja on taas lykkäämässä päätöksiä ensi kevääseen. Kokoomusnuoret näkee, että viimeistään nyt olisi ollut aika päättää nimenomaan valtiovarainministeriön toimiviksi arvioimista työllisyystoimista.

”Jo ennen budjettiriihtä epäiltiin, että mitään todellisia työllisyyspäätöksiä ja uudistuksia on turha odottaa. Siinä suhteessa odotukset lunastettiin. Hallitus lupaili ennen riihtä 110 miljoonaa euroa julkista taloutta vahvistavia rakenteellisia työllisyystoimia. 110 miljoonaa euroa vastaa yhtä mustikkaa 10 litran ämpärissä, kun sen suhteuttaa Suomen 8 miljardin euron kestävyysvajeeseen”, toteaa Pajula ja jatkaa, ”naurettavan surkeasta kunnianhimon tasosta huolimatta hallitus ei ole tekemässä päätöksiä edes näistä 110 miljoonan euron työllisyystoimista vaan lykkää päätöksentekoa taas kerran eteenpäin.”

Kokoomusnuoret toivoo hallituspuolueiden pitävän lahjasta ja muistuttaa, ettei keskustan ole mikään pakko toimia vasemmiston kynnysmattona.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347