Espoon Nuoret Perinneporvarit ry

Peltipoliisit heikentävät liikenneturvallisuutta

Kannanotto

Espoon Nuoret Perinneporvarit on raivoissaan Sipilän hallituksen suunnitelmista paikata valtionbudjettia liikenteen sakottamisella. Liikenteen rikesakkoja korotettiin viimeksi vuoden 2015 syksyllä, jolloin rikesakot lähes kaksinkertaistettiin. Lisätuloja haettiin uusilla korotuksilla, mutta perustuslakivaliokunta esti korotukset perustuslain vastaisena, koska korotuksia perusteltiin puhtaasti valtiontaloudellisilla syillä.

Yle Uutiset kertoo 29.8.2016 uutisessaan “Liikenteen rikesakkotuotto jää kauas hallituksen ynnäämästä – autoilijat muuttivat ajamistaan” poliisin haasteista saada täytettyä hallituksen asettamaa noin 38-45 miljoonaa euron rikesakkokertymää. Sen sijaan tuotto olisi jäämässä 24-25 miljoonaan euroon. Kaiken järjen mukaan tämän pitäisi olla hyvä uutinen, koska ylinopeudet ovat vähentyneet.

Sen sijaan poliisi harkitsee huomautusrajan alentamista, jotta sakkotavoitteet saataisiin täyteen. Liikenneturvallisuus ei ole valtion eikä poliisin intresseissä vaan tärkein tavoite on yksityisautoilijoiden kiusaaminen ja verottaminen.

Espoon Nuoret Perinneporvarit pitää törkeänä, että sakot on merkitty tulolähteeksi budjettiin. Sakko on rahallinen rangaistus rikoksesta. Sakko, jolla paikataan budjettia on vero. Autoilijat maksavat jo lähes 8 miljardia kokonaisverotaakasta. Se on liikaa, etenkin kun valtion ja kuntien yhteiset investoinnit liikenneverkkoon ovat vain 3 miljardia vuosittain.

“Muitakin epäkohtia löytyy. Liikennenopeuksien tiheä vaihteluväli ja kameroiden sijoittaminen hyville sakkopaikoille ei palvele liikenneturvallisuutta vaan itseasiassa vain huonontaa sitä. Tämän myönsi huhtikuussa ylikonstaapeli Reijo Hyvönen liikenneturvallisuuskeskuksesta verkkolehti Tuimalle koskien Kehä 1:sen kameroita. Se nostaa riskiä peräänajoille ja lisää haitariliikettä”, toteaa Espoon Nuorten Perinneporvarien varapuheenjohtaja Petteri Lohivesi.

Espoon Nuoret Perinneporvarit vaatii, että hallitus ja poliisi ottavat tosissaan liikenneturvallisuuden ja lopettavat sakkojen käyttämisen valtiontulonlähteenä!

Lisätietoja:

Petteri Lohivesi
Varapuheenjohtaja
Espoon Nuoret Perinneporvarit

Ota kantaa