Keski-Suomen Kokoomusnuoret: Perintöveron lasku askel oikeaan suuntaan

Kannanotto

Hallituksen ehdotukset perintöveron kevennykseksi ovat kohdanneet vastarintaa SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton tahoilta. Perintöveron kevennyksen peruminenkaan ei riittänyt sosiaalidemokraateille, jotka nimittivät hallituksen suunnittelemat metsälahjaveron, yritysvähennyksen sekä perintö- ja lahjaveron alennukset ”kaverikapitalismiksi”. SDP esittääkin itse vaihtoehtobudjetissaan veronkorotuksia muun muassa suuriin perintöihin.

Perinnön siirtämisestä on usein puhuttu omistusoikeuden näkökulmasta. Ongelmallisia tilanteita voi syntyä etenkin silloin, kun saatava perintöomaisuus on arvoltaan suuri. Esimerkiksi Ranskassa korkea perintöverotus on johtanut siihen, että monien viinitilojen perijät ovat joutuneet nostamaan lainoja, etsimään sijoittajia tai pahimmassa tapauksessa myymään mahdollisesti vuosisatoja suvussa kulkeneen tilansa eteenpäin.

Perintöverotuksen kannattajilta kuullaan myös usein, ettei perinnön saaja ole tehnyt mitään perinnön eteen eikä täten ansaitse sitä. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa, sillä perilliset osallistuvat usein perintöomaisuuden, esimerkiksi kiinteistön, ylläpitoon ennen kuin se siirtyy varsinaiseksi perinnöksi. Omaisuudesta ylipäätänsä pidetään myös paremmin huolta, jos tiedetään että jonain päivänä se voi olla sinun. Väite on muutenkin ontuva: millä perusteella perheen ulkopuolinen henkilö ansaitsee osan tuntemattoman vainajan verotetusta omaisuudesta?

Perimisellä on myös tärkeä funktio, nimittäin tuoda perheenjäseniä ja sukulaisia lähemmäksi toisiaan. Esimerkiksi yhteinen mökki vahvistaa perheidentiteettiä ja yhteenkuuluvuutta. Perimisoikeus edustaa maailmankuvaa, jossa ihmisiä ei nähdä laaduttomina yksilöinä ja merkityksettöminä kopioina toisistaan vaan persoonina, jotka ilmentävät yhtä sukupolvea sukupuussa. Perithän vanhemmiltasi geenit, pidit niistä sitten tai et.

Perintöveron lasku on siis askel oikeaan suuntaan, eikä esityksen peruminen ole hyväksi Suomen kansalle. Oppositiosta kuuluvan valituksen ”kaverikapitalismista” ei tule haitata järkevän veropolitiikan harjoittamista.

Lisätietoja:

Arpiainen Topi-Veli

Arpiainen Topi-Veli

Keski-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

tv.arpiainen@gmail.com

040 0131 901

Ota kantaa