Kokoomusnuoret: Osa-asumisen normi ei tuo todellisia säästöjä

Kannanotto

Hallitus on esittänyt keskustalaisen ministeri Saarikon johdolla yleiseen asumistukeen niin kutsuttua osa-asumisen normia, joka leikkaisi kimppakämpissä ja alle 20 neliön asunnoissa asuvien asumistukea. Syy esitykselle on asumistukimenojen reippaassa kasvussa.

“Ensin siirretään opiskelijat yleisen asumistuen piiriin, ja kun se täysin loogisesti kasvattaa asumistukimenoja ja kannustaa opiskelijat asumaan kalliissa yksiöissä, tehdään täysin järjetön korjausliike säästöjen toivossa” tuhahtaa Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Aarnio.

Erillinen enimmäisasumismeno osaa asuntoa vuokraavien asumismenoille alentaisi asumistukimenoja vuonna 2018 noin 4 miljoonalla eurolla ja vuositasolla 6,7 miljoonalla eurolla. Kuitenkin samalla asumistuen pienentyessä osa tuensaajista siirtyisi toimeentulotuen piiriin, jolloin toimeentulotukimenot lisääntyisivät vuonna 2018 1,6 miljoonalla eurolla ja vuositasolla 2,7 miljoonalla eurolla.

“Tällä yhdistelmällä päästään vuonna 2018 2,4 miljoonan euron säästöön ja vuositasolla 4 miljoonan euron säästöön. On naurettavaa tehdä tällainen esitys virheen korjaamiseksi ja väittää että se tehdään säästösyistä. Osa-asunnon normi on laajasti asiantuntijoiden tyrmäämä esitys. Hallituksen olisi syytä vetää esitys pois ja hakea vastaavat säästöt esimerkiksi pienellä indeksileikkauksella asumistuesta, joka olisi muutama kymmenen senttiä,” sanoo Aarnio.

”Esitys on huonosti valmisteltu. Siinä ei oteta ollenkaan huomioon sitä, miten se vaikuttaa suurien kaupunkien jo ennestään kuumentuneisiin asuntomarkkinoihin. Normi ajaa opiskelijat kilpailemaan yksiöistä muiden asunnonhakijoiden kanssa. Monen kaupungin opiskelija-asuntokannassa on soluasuntoja ja pieniä yksiöitä. On vaarana, että nämä jäävät tyhjilleen, mikäli osa-asumisen normi ajaa opiskelijat yli 20 neliön yksiöihin”, päättää Aarnio.

Lisätiedot:
Iida Aarnio
puh. 050-5170187

Ota kantaa