Kokoomusnuoret vaatii konkreettisia tekoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta – ”Hallitus, missä translain uudistus viipyy?”

Kannanotto

Tällä viikolla vietetään Pride-viikkoa, jonka kunniaksi yritykset, järjestöt, kaupungit sekä yksittäiset ihmiset vaihtavat profiilikuvansa sateenkaaren väreihin. Kokoomusnuoret haluaa kuitenkin muistuttaa, että pelkkien profiilikuvien lisäksi tarvitsemme konkreettisia tekoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien turvaamiseksi. 

Jo Kokoomusnuorten periaateohjelman ensimmäisestä rivistä alkaen todetaan, että kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja poikkeavat toisistaan lukemattomin eri tavoin. Yhteiskunnan tehtävä on tukea ihmisten yksilöllisyyttä ja kannustaa kutakin kehittymään omilla vahvuusalueillaan, ei pakottaa yksilöitä samaan muottiin.

“Vapauden ja itsemääräämisoikeuden pitää olla itseisarvo. Yhteiskunnan tehtävä on taata näiden toteutuminen kaikille. Niin kauan, kuin asiasta täytyy edes keskustella, on Pride-viikolle tarve”, sanoo Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Heidi Hanhela

Yksi Kokoomusnuorten arvoista on mahdollisuuksien tasa-arvo. Mahdollisuuksien tasa-arvoa ei ole se, että kaikki tulevat maaliin samaan aikaan, vaan että kaikki pääsevät lähtemään samalta viivalta.

”Ihmisten perusoikeuksien kunnioittaminen ja syrjimättömyys on jakamaton osa tätä. Jokaisella ihmisellä on oikeus olla oma itsensä. Jokaiselle ihmiselle on annettava mahdollisuus olla oma itsensä”, toteaa Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Samuel Tammekann.

Suomen hallitus on aloittanut työn translain uudistamiseksi, mutta uudistus seisoo tällä hetkellä paikallaan. Kokoomusnuoret vaatii, että uudistus viedään viimein maaliin.

”Hallituksen työ translain uudistamiseksi vaikuttaa pysähtyneen. Sateenkaariliput ovat tärkeitä symbolisesti, mutta vielä tärkeämpää on, että teemme konkreettisia tekoja, joilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa parannetaan. Siksi kysymme pääministeri Marinilta: mikä translain uudistamisessa kestää?”, päättää Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula

Kokoomusnuoret esittää kolmea konkreettista tekoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien turvaamiseksi:

  • Uudistetaan translaki ihmisoikeuksia kunnioittavaksi.
  • Kielletään alaikäisiin kohdistuvat eheytyshoidot, eli sellaiset uskomushoidot, jolla seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa yritetään ”parantaa”.
  • Sallitaan homoseksuaalien verenluovutus. Nykyisin miesten välinen seksi estää aina verenluovutuksen 12 kuukaudeksi. Heteroilla sekä naispareilla seksi uuden kumppanin kanssa estää veren luovuttamisen neljäksi kuukaudeksi. Vuoden karenssia perustellaan suuremmalla HIV-riskillä, mutta todellinen riski on nimenomaan uusien kumppanien jälkeen. 

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Hanhela Heidi

Hanhela Heidi

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

heidi.hanhela@kokoomusnuoret.fi

+358 405 519 981

Co-Opted Vice President of the International Young Democrat Union (IYDU), Secretary General of Youth of the European People's Party (YEPP)

Tammekann Samuel

Tammekann Samuel

samuel.tammekann@kokoomusnuoret.fi

+358 44 550 6816

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin