Hallitus maksattaa pystyssä pysymisensä tulevilla sukupolvilla

Kannanotto

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on saavuttamassa sovun kehysriihessä kahdeksan päivän neuvottelujen jälkeen. Viiden puolueen hallitus on joutunut neuvottelemaan erityisesti työllisyystoimista, julkisen talouden menokehyksistä sekä turpeesta. Kokoomusnuoret ei usko hallituksen kehysriihiratkaisun parantavan Suomen julkista taloutta lähivuosina.

Kokoomusnuoret näkee ongelmallisena hallituksen holtittoman velanoton, jonka maksajiksi tulevat sukupolvet joutuvat. Marinin hallitus on päättänyt rikkoa nk. menokehyksen, joka on jo vuosikymmeniä varmistanut hallituksien vastuullisen taloudenpidon. Vuonna 2023 menokehys aiotaan rikkoa 500 miljoonalla eurolla.

“Velka ei voi olla pysyvä ratkaisu julkisen talouden rakenteellisiin ongelmiin. Menokehyksen pysyvä rikkominen on jälleen kerran yksi lisäosoitus hallituksen vastuuttomasta talousajattelusta. On selvää, että globaalin pandemian aiheuttamissa poikkeuksellisissa olosuhteissa velkaa on hallitusti otettava, mutta menokehysten heittäminen romukoppaan vaarantaa Suomen maineen esimerkiksi luottoluokittajien silmissä”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Hallitus ei kyennyt riihikokonaisuudessaan luomaan uskottavaa visiota siitä, miten Suomi pääsee pandemian jälkeen mukaan globaalin talouden kasvuun.

“Hallituksen olisi pitänyt esittää uskottavia toimia yksityisen sektorin työpaikkojen lisäämiseksi. Veronalennukset, saatavuusharkinnan poisto ja kotitalousvähennyksen kasvattaminen olisivat tuoneet kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja ja hyvinvointia Suomeen”, jatkaa Pajula.

Kokoomusnuoret näkee, että hallituksen piti kasassa ainoastaan yhteinen tahtotila kasvattaa julkista sektoria sekä halu pitää kiinni omista ministeripaikoistaan.

“Isänmaan etu on pitää kiinni vastuullisesta talouspolitiikasta ja menokehyksistä. Nykyhallitusta tämä ei kiinnosta”, päättää Pajula.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin