Keski-Suomen Kokoomusnuoret: Kunpa Keski-Suomessa tuulisi – ei tuulivoimaa vain tuulivoiman takia

Kannanotto

 

KESKI-SUOMEN KOKOOMUSNUORTEN JULKILAUSUMA, KEVÄTKOKOUS 2021

Jyväskylään on suunnitteilla ainakin yksi tuulivoimapuisto Salolaan, Korpilahden lähelle, alle 10 kilometrin etäisyydelle Leivonmäen kansallispuistosta. Koko Keski-Suomeen on suunnitteilla noin 20 hanketta. Tuulivoima on hyvä asia jos se on toteuttu oikein ja markkinavetoisesti. Tuulivoima onkin ehkä jo koko maan laajuudella markkinavetoista, mutta saadaanko sitä sellaiseksi Jyväskylässä? Tuulikarttoja katsoessa ei voi olla huomaamatta sitä, että rannikolla tuulee enemmän.

 

Olemme ehdottomasti järkevän tuulivoiman kannalla, on luonnollista ja suotavaa, että uusiutuvat energian tuotantomuodot ottavat jalansijaa. Tuulivoimaa parempi ratkaisu Keski-Suomeen voisi olla esimerkiksi pieni modulaarinen reaktori, kansankielellä pienydinvoimala. Ydinvoima ei ole uusiutuvaa, mutta se on tehokas ja ympäristöystävällinen tapa tuottaa energiaa luotettavasti ja tasaisesti. Pienydinvoimala suurimmillaan tuottaisi huomattavasti enemmän sähköä kuin tuulivoimapuisto parhaimmillaan ja se ei tarvitse tukevaa sähköntuotantoa, kun vaihtelevuus on pientä.

 

Suomessa ydinvoimalat ovat lähtökohtaisesti suunniteltu passiivinen turvallisuus mielessä. Pienydinvoimalat olisi mahdollista rakentaa nykyisin turvallisuustavoittein, jotka ovat suunniteltu jo valmiiksi toimimaan ns. “hands off” -menetelmin.

 

Pienydinvoimaloiden rakentaminen saattaa olla vielä 10 vuoden päässä, mutta siinä vaiheessa, kun sellainen saadaan valmiiksi on tuulivoimalan 20-30 vuoden käyttöiästä kulunut jo noin puolet. Kehitystä tehdään liiketoiminnan tarpeista ympäristöä ajatellen, ei vihreiden arvojen vuoksi.

 

Hyväksytty Keski-Suomen Kokoomusnuorten kevätkokouksessa 31.3.2021.

Lisätietoja:

Pärnänen Anna

Pärnänen Anna

annaparnanen1@gmail.com

+358 45 139 3150

Mikkola Markus

Mikkola Markus

Keski-Suomen Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen

Pajala Erno

Pajala Erno

Keski-Suomen Kokoomusnuorten hallituksen jäsen

ernopajala@gmail.com