Apteekki- ja alkoholisääntelyä kevennettävä vapaakuntakokeilun yhteydessä

Kannanotto

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen esittää Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan (7.7.2021) vapaakuntalaisuutta vastaiskuna yhä paisuvalle normitulvalle. Kokoomusnuoret kannustaa hallitusta tarttumaan Häkkäsen heittämään palloon. Kokoomusnuoret näkee, että kokeiluun kannattaisi jo heti alussa ottaa mukaan esimerkiksi apteekki- ja alkoholisääntely.

Varapuheenjohtaja Häkkäsen mukaan korona-aika on keskittänyt valtaa julkiselle sektorille, minkä johdosta yhteiskunta uhkaa passivoitua. Vapaakuntakokeilun tarkoituksena on siirtää valtaa enemmän paikallistasolle esimerkiksi rakentamisessa, koulutuksessa ja elinkeinopolitiikassa. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula jakaa Häkkäsen näkemyksen liian voimakkaasti säädellyn yhteiskunnan ongelmista.

“Kokoomusnuoret uskoo yksilön vapauteen ja vastuuseen. Liian voimakkaasti säädelty yhteiskunta luo passivoivat rakenteet, mitkä puolestaan heikentävät esimerkiksi yritysten toimintamahdollisuuksia ja yksilöiden mahdollisuutta toteuttaa itseään. Häkkäsen keskustelunavaus on erittäin tervetullut”,  toteaa Pajula. 

Kokoomusnuoret on esittänyt tavoiteohjelmassaan apteekki- ja alkoholilainsäädännön kevennyksiä. Järjestön mielestä ne sopisivat hyvin toteutettaviksi samanaikaisesti vapaakuntakokeilun kanssa. 

“Apteekkilupa tulisi myöntää kaikille pätevyysehdot täyttäville. Lisäksi apteekkien määrä- ja sijaintisääntelystä tulisi luopua. Alkoholipolitiikassa sääntelyä tulisi myös keventää runsaasti. Ravintoloiden aukioloajat tulisi vapauttaa ja lisäksi ravintola-anniskelun verotusta keventää”, Pajula jatkaa.

”Jos koko yhteiskunta ei ole vielä näihin tarpeellisiin uudistuksiin valmis, olisi ne ehdottomasti syytä kytkeä osaksi vapaakuntakokeilua. Jokainen kunta voisi itse päättää, millaisia rajoituksia haluavat alueellaan toteuttaa. Näin kunnat saisivat lisää työkaluja oman elinkeinoelämän elvyttämiseen ja ihmiset voisivat myös jaloillaan äänestää siitä, minkälaisia rajoituksia he haluavat”, päättää Pajula.

Kokoomusnuorten mukaan tarpeettoman sääntelyn purkaminen on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista ja yksi järjestön tärkeimmistä tavoitteista.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347