Kokoomusnuoret: Yleltä leikattava lisää
Yle-työryhmä esittää Yleisradiolle ensi vuodelle 16 miljoonan euron leikkaukset indeksijäädytyksen kautta. Lisäksi Ylen maksamaa arvonlisäveroa korotetaan vuodesta 2026 alkaen. Toimien seurauksena Ylen saama nettorahoitus vähenee nykyisestä 540 miljoonasta 521 miljoonaan euroon vuoteen 2026 mennessä. Kokoomusnuoret kritisoi leikkauksia kunnianhimon puutteesta.
Kokoomusnuoret näkee, etteivät Yleen kohdennetut leikkaukset ole riittävällä tasolla suhteessa tämänhetkiseen valtiontalouden tilanteen aiheuttamaan leikkaustarpeeseen. Ylen budjettia ei vieläkään saateta osaksi valtiontaloutta ja Yle-veron kautta yhtiön eriytynyt budjetti jää koskemattomaksi. Kokoomusnuorten mielestä kunnollisia leikkaustoimia Ylelle ei tehty, vaan hallituksen säästötoimenpiteet valuvat sen sijaan haitallisempiin muutoksiin, esimerkiksi arvonlisäveron nostoon.
“Tarve leikata Yleisradiosta on huutava. Samaan aikaan kun valtiontalous on vakavassa kriisissä ja tarve leikkauksille koko budjetista on kova, Yle selvisi vain pintaraapaisulla suhteessa tavoitteisiin. Emme hyväksy Kokoomusnuorissa sitä, että Orpon hallituksen esittäessä veronkorotuksia Ylen rahoitukseen ei uskalleta koskea suorilla leikkauksilla”, linjaa liittohallituksen jäsen Martti Paldanius.
Kokoomusnuoret muistuttaa, että tällä hetkellä Ylen tuotantoon lukeutuu lukuisia sellaisia toimia, jotka eivät pohjaudu nykyisen Yle-lain henkeen. Ylen tehtävät pitäisi rajata entistä tarkemmin nimenomaisesti sille laissa tarkoitettuihin tehtäviin.
“Tällä hetkellä Yle vaikuttaa pyrkivän olemaan kaikkea kaikille. Yle on unohtanut sille asetetut päämääränsä. Esimerkkinä tästä voidaan nähdä eilen julkaistu ilmoitus, kuinka Yle laajentaa arabian- ja somalinkieliseen uutisointiin huterin perustein. Ylen tulisi pystyä myös omatoimisesti tarkastelemaan kriittisesti rooliaan yhteiskunnassa ja rajata sitä veronmaksajien etua vaalien”, jatkaa Paldanius.
Kokoomusnuoret ovat pettyneitä siihen, ettei eduskuntaryhmissä saada vahvempaa yhteisymmärrystä Ylen leikkausten merkityksestä. Orpon hallituksen vaihtoehtoiset ratkaisut sopeuttamiseksi ovat kaikki vähemmän perusteltuja kuin Ylen toiminnan ankara uudelleentarkastelu.
Toisin kuin leikkauksia vastustavat maalaavat, Ylestä säästäminen ei olisi mikään isku suomalaiselle journalismille. Ylen toiminnan rajaaminen olisi päinvastoin merkittävä palvelus suomalaiselle mediakentälle.
“Tällä hetkellä Ylen laajuus luo markkinahäiriön, sillä yksityiset toimijat eivät voi kilpailla maksutonta Yleä vastaan. Ylen tarkoituksena on tuottaa sellaisia sisältöjä, joita kaupalliset tuottajat eivät pysty. Leikkaukset eivät siten olisi vain säästötoimenpide, vaan myös kilpailuoikeudellisesti hyvä ratkaisu”, päättää puheenjohtaja Binga Tupamäki.
Kokoomusnuoret näkee, että liikenne- ja viestintäministeriön syksyllä käynnistämä hanke Yle-lain muuttamisesta on syytä vauhdittaa. Mittavampien leikkausten lisäksi uuteen Yle-lakiin tulee kirjata selkeämmin, että Ylen toiminta kattaa vain sellaisen uutisoinnin ja kulttuurin tuottamiseen laajalle yleisölle, joka ei menestyisi kaupallisesti, ja jolle on painavia perusteluja.
Lisätietoja:
Tupamäki Binga
Kokoomusnuorten puheenjohtaja
binga.tupamaki@kokoomusnuoret.fi
+358 50 539 4440
Poliittisen valmistelun, viestinnän ja vaikuttamisen johtaminen, edustaminen