Helsingin Kokoomusnuoret: Vain vahva Eurooppa voi vastata Trumpin uhkaan

Kannanotto

Arvaamattoman ja epävakaan Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on Euroopan ja Suomen näkökulmasta mahdollisesti vaarallinen. Helsingin Kokoomusnuoret vaatii, että Suomen hallitus aloittaa välittömästi ajamaan EU:ssa ja kotimaassa politiikkaa, jolla varaudutaan huonoimpaan skenaarioon: Yhdysvaltojen eristäytymiseen ja Eurooppaan aiheutuvaan epävakauteen.

“Trumpin valinta on monessa mielessä Suomen ja Euroopan kannalta tragedia. Trump ei kunnioita eikä halua edistää läntistä liberaalien demokratioiden rintamaa autoritaarisia valtoja vastaan. Lisäksi hänen Ukraina-politiikkansa on täysi mysteeri. Hän on myös yrittänyt kääntää itselleen epämieluisan vaalituloksen ja flirttaillut oikeusvaltiota halventavilla ajatuksilla. Trumpin Yhdysvaltojen kanssa on kuitenkin tultava toimeen, ja Suomen pitää ottaa johtajuutta Euroopan varautuessa mahdollisesti epävakaaseen aikakauteen”, toteaa Helsingin Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Lauri Ylimäki.

Trumpin valinta tuo mukanaan paljon kysymyksiä ja epävarmuutta Euroopan näkökulmasta. Näistä tärkein on se, jatkuuko Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle ja onko Trump valmis myöntymään Putinin tahtoon. Tähän epävarmuuteen vastatakseen Euroopan pitää valmistautua paikkaamaan Yhdysvaltojen jättämää tyhjiötä sekä aseellisesti että taloudellisesti. Koko Euroopan, myös Suomen, pitää nostaa puolustusbudjettiaan vastatakseen mahdolliseen lisääntyvään epävakauteen ja Venäjän aggressioihin. Suomi on onnistunut varmistamaan, että oma puolustuksemme toimii tehokkaana pelotteena Venäjän suuntaan, ja nyt tätä mallia pitää viimeistään edistää Euroopan tasolla.

Trumpin valinnan myötä on myös entistä tärkeämpää puolustaa ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa Suomessa sekä Euroopassa. Suomen on oltava etulinjassa kokoamassa yhdessä voimia ihmisoikeuksien ja naisten oikeuksien puolustamiseksi aikana, jolloin amerikkalaisten republikaanien arvot uhkaavat vakiintuneita vapauksia, kuten aborttioikeutta. Emme voi vain katsoa sivusta, kun maailmalla pyritään purkamaan perusoikeuksia. Siksi Suomen on otettava johtajuutta EU-tasolla ja varmistettava, että ihmisoikeudet säilyvät politiikan ytimessä myös myrskyisissä kansainvälisissä olosuhteissa. Suomen arvojen ja kansalaisten tahtotilan mukaisesti olemme valmiita puolustamaan oikeudenmukaisuutta ja edistämään edistyksellistä, tasa-arvoista Eurooppaa.
Samalla, kun Suomi puolustaa ihmisoikeuksia, sen on johdettava ilmastopolitiikkaa.

Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste, joka uhkaa erityisesti heikoimmassa asemassa olevia. Meidän on sitouduttava pitkäjänteisiin ratkaisuihin, jotka vahvistavat ilmasto-oikeudenmukaisuutta ja kestävää kehitystä koko Euroopassa. Tehtävää riittää etenkin, jos Trumpin alaisuudessa Yhdysvallat eroavat uudestaan Pariisin ilmastosopimuksesta ja vähentävät lisää ympäristösääntelyä. Suomen on kiritettävä EU:ta ottamaan johtava rooli ilmastokysymyksissä ja vietävä EU:ta rooliin, jossa emme ole enää riippuvaisia Yhdysvalloista.

“Suomen on puolustettava naisten oikeuksia ja huolehdittava, etteivät Trumpin poliittinen ideologia ja toimintatapa politiikassa leviä Eurooppaan. Suomen ja Euroopan unionin on vihdoin otettava johtava rooli niin globaaleissa kysymyksissä kuin myös turvallisuutemme varmistamisessa sen sijaan, että vain kulkisimme Yhdysvaltojen vanavedessä. Suomen tehtävä on näyttää tietä kansainvälisessä yhteistyössä, jossa ihmisoikeudet ja ilmastotoimet kulkevat käsi kädessä. Vain näin voimme turvata oikeudenmukaisen tulevaisuuden kaikille”, toteaa Helsingin Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Ella Pauna.

Yhdysvaltojen huomion siirtyminen pois Euroopasta on mahdollisesti pidemmän aikavälin kuin vain yhden presidenttikauden mittainen ilmiö. Trumpin valinta pitää nähdä Euroopassa herätyksenä, ja siihen tulee vastata yhtenäistymällä ja kasvattamalla yhteistä eurooppalaista vaikutusvaltaamme. Suomen pitää olla etulinjassa vaatimassa vahvempaan Eurooppaan tähtäävää politiikkaa. Siten pystymme huolehtimaan alueemme vakaudesta ja liberaalin demokratian vaalimisesta autoritaarisia valtoja vastaan – tarvittaessa sitten vaikka ilman Yhdysvaltoja.