Kokoomusnuoret

Kokoomusnuoret: Tiitisen lista pitäisi julkaista

Tiedote

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos vaatii, että Tiitisen lista julkaistaan. Suojelupoliisi tiedotti tänään, ettei se luovuta Tiitisen listaa tutkimuskäyttöön, koska ”ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle.” Kokoomusnuoret pitää perustelua asiallisena, mutta muistuttaa, että myös siitä, että Tiitisen listaa ei julkaista, voi olla haittaa valtion turvallisuudelle ja demokratialle.

”Tiitisen lista tulee julkaista, sillä kansalaisilla on oikeus tietää, ketkä entisistä ja nykyisistä päättäjistä sekä puolueista ovat osallistuneet yhteistyöhön vieraan vallan kanssa kylmän sodan aikana. Suojelupoliisin perustelu haitoista tiedusteluyhteistyölle on sinällään asiallinen, mutta kansallisen intressin tulisi tässä kysymyksessä olla erilainen. Suomen pitää pystyä käsittelemään historiassaan tapahtuneet vääryydet”, sanoo Vuornos.

Kokoomusnuoret pitää välttämättömänä, että oman lähihistoriamme epäselvyydet selvitetään myös tulevan tiedustelulainsäädännön näkökulmasta. Esityksessä tiedustelulaiksi on esitetty eduskuntaan perustettavaksi tiedusteluvaliokuntaa, jolla olisi laaja tiedonsaantioikeus ja kyky parlamentaariseen tiedustelun valvontaan. 

”Olisi äärimmäisen ongelmallista, jos tiedusteluvaliokunnan jäseneksi päätyisi poliitikkoja, joilla on historiaa salaisesta yhteistyöstä vieraiden valtojen kanssa. Se, jos jokin on riski kansalliselle turvallisuudelle”, sanoo Vuornos.

”Tiedustelulainsäädännön edetessä olisi hyvä paikka selvittää lähihistoriamme epäselvyydet. Samalla, kun käymme laajaa yhteiskunnallista keskustelua tiedustelusta, olisi syytä aloittaa vakava keskustelu historiasta tällä saralla”, jatkaa Vuornos.

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444

Ota kantaa