Fideszin nuorisojärjestön erottaminen etenee Kokoomusnuorten aloitteesta

Tiedote

Kokoomusnuorten aloite Fideszin nuorisojärjestö Fidelitaksen erottamiseksi Youth of the European People’s Party -järjestöstä on hyväksytty järjestön neuvoston kokouksessa. Aloite keräsi historiallisen laajan tuen. Sen allekirjoitti yhdeksäntoista Kokoomusnuorten sisarjärjestöä – osa uhmaten omien emopuolueidensa passiivisuutta.

Youth of the European People’s Party (YEPP) on Euroopan kansanpuolue EPP:n nuorisojärjestö ja Kokoomusnuorten eurooppalainen kattojärjestö, johon kuuluu keskustaoikeistolaisten nuorisojärjestöjen lisäksi Unkarin pääministeripuolue Fideszin nuorisojärjestö Fidelitas. Unkarin demokratian kehitys on herättänyt huolta YEPP:n järjestöissä jo pitkään, ja Kokoomusnuoret on ajanut Fideszin erottamista EPP:stä jo yli kahden vuoden ajan. Maaliskuun lopussa kritiikki kohdistui uuteen unkarilaiseen poikkeuslakiin, joka koronakriisin varjolla heikentää maan demokraattisia instituutioita entuudestaan. 

“Useat nuorisojärjestöt ovat turhautuneita EPP:n kykenemättömyyteen toimia omien arvojensa mukaisesti. Nyt nuoret vaativat Fideszin erottamista EPP:stä. Tämän lisäksi haluamme johtaa esimerkillä ja vaadimme siksi Fidelitaksen erottamista omasta järjestöstämme”, kertoo Kokoomusnuorten kansainvälisten asioiden sihteeri Silva Mertsola.  

“Fidelitas on väsymättä puolustanut Fideszin toimia demokratian halventamiseksi. Demokraattisessa päätöksenteossa peruspilarina on oltava sananvapaus ja laillisuusperiaate. Unkarin hallitus on systemaattisesti nakertanut Unkarin demokratiaa viimeisen 10 vuoden ajan. Uusi laki on vain jäävuoren huippu”, jatkaa Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Heidi Hanhela.

YEPP:n sääntöjen mukaan hallituksen tulee nyt käynnistää toimet Fidelitaksen erottamiseksi YEPP:stä. Päätös erottamisesta on tehtävä kahden toisiaan seuraavan neuvoston kokouksen päätöksestä tai hallituksen suosituksesta.

“Me arvostamme järjestömme moniäänisyyttä, mutta me emme voi hyväksyä sitä, että yksi jäsenemme rikkoo perustavanlaatuisia demokraattisia periaatteita. Ne, jotka kyseenalaistavat demokratian arvon, eivät ole tervetulleita kattojärjestöömme”, päättää Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Jotta erottaminen voidaan vahvistaa, YEPP:n hallituksen on asetuttava päätöksen taakse. Lopullinen päätös erottamisesta voidaan tehdä aikaisintaan syksyllä.

YEPP:n alkuperäinen tiedote on luettavissa täältä.

Lisätietoja:

Mertsola Silva

Mertsola Silva

Kansainvälisten asioiden sihteeri

silva.mertsola@kokoomusnuoret.fi

+358 445 532 295

Deputy Secretary General of the Youth of the European People’s Party (YEPP)

Hanhela Heidi

Hanhela Heidi

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

heidi.hanhela@kokoomusnuoret.fi

+358 405 519 981

Co-Opted Vice President of the International Young Democrat Union (IYDU), Secretary General of Youth of the European People's Party (YEPP)

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin