Kunnallisvaalien äänioikeutta laajennettava

Kannanotto

Kaakkois-Suomen Kokoomusnuorten mielestä kansalaisten tulisi saada valita kunnallisvaalien äänestyspaikkansa kotikunnan ja synnyinkunnan väliltä. Ratkaisu olisi omiaan nostamaan äänestysaktiivisuutta ja siten lisäämään demokratian toteutumista.

Syksyn 2012 kunnallisvaaleissa äänestysprosentti oli vain 58,3% ja laski lähes koko maassa. Äänestysaktiivisuus oli alhaista etenkin suurissa korkeakoulukaupungeissa, joissa on paljon nuoria ja opiskelijoita, esimerkiksi Joensuussa (51,4), Helsingissä (57,4) ja Jyväskylässä (55,1).

”Äänestysjärjestelmän joustavuuden lisääminen olisi äänestysikärajan pudottamista kestävämpi ratkaisu”, Kaakkois-Suomen Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Veijo Tikka linjaa.

Monet nuoret joutuvat viimeistään toisen asteen koulutuksesta valmistuttuaan hakeutumaan jatko-opintoihin uudelle paikkakunnalle, jonka kuntapolitiikan he harvoin kokevat omakseen.

”Kunnallisvaalit Tampereella 2012”-yhteenvedossa todettiin, että Tampereelle muuttaneita nuoria opiskelijoita kunnallisvaaleissa äänestäminen ei välttämättä kiinnostanut.

”Esimerkiksi korkeakouluopiskelijat ovat nyt epäedullisessa asemassa. Se näkyy suoraan nuorten äänestysaktiivisuudessa ja siten demokratia kärsii”, Tikka toteaa.

Äänioikeus olisi äänestäjän valinnan mukaan voimassa vain toisessa kunnassa, ei missään tapauksessa molemmissa. Jos henkilö äänestää kotikunnassaan, ei hän voi enää äänestää toista kertaa synnyinkunnassaan ja päinvastoin.

Lisätietoja:
Juho Liiri
Puheenjohtaja
Kaakkois-Suomen Kokoomusnuoret

050-4963974
juholiiri@hotmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.