Sairaanhoitajien akuuttivastaanotot maksullisiksi

Kannanotto

Sairaanhoitajien akuuttivastaanotot ovat huomattava osa kuntien avosairaanhoitoa, ja suomalaiset ovat tottuneet niiden maksuttomuuteen. Kuitenkin maksamme esimerkiksi lääkäreiden, suuhygienistien, ambulanssien ja fysioterapeuttien palveluista. Kynnys maksuttomien palvelujen käyttämiseen on matala, mikä aiheuttaa niiden tarpeetonta käyttöä ja helpottaa aiheettomien sairauslomien hakemista.

”Akuuttivastaanotot tulee tehdä maksullisiksi. Yhteiskuntaa kuormittavien turhien sairauslomien hakeminen ja palvelun aiheeton käyttö vähenee, kun vastaanotto ei ole enää maksuton”, sanoo Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ville Sipiläinen. Maksullinen sairaanhoitajan akuuttivastaanotto vähentää akuuttiaikojen turhaa käyttöä, mikä puolestaan lyhentää jonoja.

Pitkäaikaissairaat ja paljon terveyspalveluita käyttävät eivät tarvitse kontrollikäyntejä varten akuuttiaikoja. Kiireettömät ajat säilyvät edelleen maksuttomina, koska näillä asiakasryhmillä säännöllisten terveyspalveluiden tarve on todettu. Kiireettömät ajat eivät ruuhkauta terveysasemia samalla tavalla kuin akuuttikäynnit.

Terveyspalveluiden käyttö kasvaa jatkuvasti, mikä lisää niistä aiheutuvia kustannuksia. Kokoomusnuorten mielestä akuuttivastaanottojen muuttaminen maksullisiksi on yksi tarpeellisista ratkaisuista, joilla terveyspalveluiden hyvä laatu voidaan turvata tulevaisuudessakin.

Lisätietoja:

Ville Sipiläinen
puheenjohtaja
president

+358 40 761 1558
ville.sipilainen@kokoomusnuoret.fi

Ota kantaa