Työnteon esteet pois!

Kannanotto

Kokoomusnuoret vaatii työnteon rakenteellisten esteiden poistamista sekä työnteonkannattavuuden parantamista.

Kokoomusnuorten 80. liittokokous, ”Työväen kokous”, haluaa nostaa työnteon ja työntekijöiden arvostusta. Ilman työtä tekeviä suomalaisia ei olisi myöskään suomalaisten tarvitsemia palveluita. Työnteon tuleekin aina olla kannattavampaa kuin joutenolon. Tästä syystä Kokoomusnuoret ei hyväksy työnteon sijaan pelkällä sosiaaliturvalla elämisen mahdollistavia rakenteita. Lopulta laskun jokaisesta sosiaalietuuspäivästä maksaa aina tavallinen työntekijä.

Yksi räikeimmistä esimerkeistä kalliista, monimutkaisista ja helposti passivoivista sosiaalietuuksista Suomessa on ansiosidoinnainen työttömyyspäiväraha.  Sen tukiaika voi olla kestoltaan yhtäjaksoisesti jopa 500 päivää pitkä. Vuonna 2009 keskimääräinen ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha oli 1186 euroa kuukaudessa. Pahimmillaan ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha voi mahdollistaa tuhansien eurojen vastikkeettomat kuukausitulot sekä vieraannuttaa ihmisen työmaailmasta.

Suomen pelastamiseksi tämän hetkisestä taloudellisesta ahdingosta täytyy työnteon arvostus palauttaa sille kuuluvalle korkealle tasolle. Hallituksen täytyy tarttua toimeen heti ja pyrkiä aidosti lisäämään yksityisen sektorin työllisyyttä – parhaiten se tapahtuu työnteon esteitä poistamalla.

Kommentti artikkeliin “Työnteon esteet pois!
 1. T.Tiikerintalja sanoo:

  Pitäen mielessä sen tosiasian, että kaikilla ei ole tarvittavia taloudellisia edellytyksiä oman yrityksen aloittamiseen, nuorten olisi hyvä havahtua huomaamaan sellainen pieni yksityiskohta, että ihmiset jäävät työttömiksi vain, jos kukaan ei palkkaa työhön.

  Ongelma ei siis ole se, että ihmiset haluaisivat sosiaaliturvaa, vaan se, että he ovat pakotettuja tulemaan toimeen sosiaaliturvalla, koska työpaikkoja lakkautetaan.

  Sosiaaliturvan puolestaan on katettava asuminen ja eläminen. Asumisen hinta alas -sivuilla voi perehtyä siihen, millä tekijöillä asumisen hinta pidetään korkeana (mikä nostaa myös etuuksien tarvetta.)

  Yleensä ajatellaan, ettei ole eettisesti oikein teettää työtä antamalla vastikkeeksi vain sosiaaliturvaetuudet. Jokainen voi miettiä omalta kohdaltaan, miten oikeudenmukaiseksi kokisi, jos samasta työstä maksettaisiin viereisen työpisteen työntekijälle kunnollinen palkka, ja sinä itse saisit vain nimellisen etuuden verran taskurahaa.

  Sen sijaan, että huomio kohdistetaan niihin, jotka ovat tahtomattaan menettäneet työpaikkansa, huomion pitäisi kohdistua yrityksiin. Niille on suotu sekä kelamaksujen poisto että yhteisöveron alennus käyttäen työllisyyden lisäämistä perusteena.

  Jos yritykset edelleen irtisanovat ja käyttävät hyödyn muuhun kuin uusien työntekijöiden palkkaamiseen, annetut etuudet pitäisi voida hyvällä syyllä jopa periä jälkikäteen.

  Työttömien määrä vähenee vain, jos yritykset ryhtyvät palkkaamaan ihmisiä, ja ihmiset tulevat toimeen vain, jos palkka riittää asumis-ja elinkustannuksiin.

  Jos tuote tai palvelu ei käy kaupaksi, voi kiinnittää huomiota laatuun. Usein henkilökunnan minimoiminen pudottaa laatua, eikä silloin ole lainkaan ihme, jos ostajat kääntävät selkänsä…

Ota kantaa