Kunnan tehtävänä ei ole työllistää

Kannanotto

Kiristyneen taloustilanteen ja riittämättömien verotulojen myötä yhä useammat kunnat ovat joutuneet rahoittamaan yli 530 lakisääteisen tehtävän paisuttamia toimintamenojaan lainarahalla. Liitoskuntien riesana on lisäksi viiden vuoden irtisanomissuoja, joka lähtökohtaisesti vaikeuttaa toiminnan tehostamista. Toimintaa on liian helppo sopeuttaa kuntalaisten ja kunnan kannalta kestämättömillä veronkorotuksilla ja lainarahoituksella. Lisäksi kuntapäättäjien rohkeuden puute vaikeuttaa menoleikkauksien tekemistä.

– Kunnan tehtävänä ei tule olla työllistäminen, vaan palveluiden tuottaminen tehokkaasti, korostaa Pohjanmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Visa Kananoja. – Kuntalaiset maksavat veronsa laadukkaista ja tehokkaista palveluista, ei siitä, että ne ovat nimenomaisesti kunnan järjestämiä.

Kunnat voisivat hyvinkin olla ohuita tilaajaorganisaatioita, jotka hankkivat kuntalaisten tarvitsemat palvelut tehokkaasti ja edullisesti. Tämä edellyttää myös tilaajaosaamisen huomattavaa lisäämistä.

– Palveluiden järjestäminen ja tuottaminen tulee eriyttää toisistaan, jatkaa piirin varapuheenjohtaja Lotta Kasi. – Tämä pakottaa kuntien avaamaan oman tuotantonsa kustannukset vertailtavaksi muiden kuntien ja yksityisten palveluntarjoajien kesken.

Järjestämisen ja tuottamisen eriyttäminen mahdollistaa julkisen ja yksityisen sektorin nykyistä luontevamman kumppanuuden. Kunnan oman hinnoittelun avaaminen ja joidenkin toimintojen ulkoistaminen tehostaa palveluita ja säästäisi kuntalaisten rahoja.

Lisätiedot

Visa Kananoja
puheenjohtaja
040-767 2453
visa@kananoja.com

Lotta Kasi
varapuheenjohtaja
0400-200 468
lottakasi@hotmail.com

Julkilausuma piirin sivuilla pohjanmaankokoomusnuoret.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.