Markkinahäiriköinti menee liian pitkälle – Posti yksityistettävä

Kannanotto

Kokoomusnuoret vaatii liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk.) räväkämpää otetta postilain uudistamiseksi. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov ehdottaa, että Posti Oyj yksityistetään ja postin yleispalveluvelvoitteen mukaiset tehtävät siirretään yksityisten yritysten hoidettavaksi.

“Postin uudet aluevaltaukset karkaavat niin kauas perustoiminnasta, ettei ole enää mitään perustetta sille, että Posti Oy olisi valtion kannalta strateginen omistus. Posti Oyj on yksityistettävä ja postin lakisääteiset tehtävät on järjestettävä uudelleen”, sanoo Sazonov.

Posti ilmoitti tiistaina vastaavansa kutistuvaan liiketoimintaansa tekemällä aluevaltauksen uusilta markkinoilta kertomalla ostaneensa kotihoitopalveluja tarjoavan Hoiva HR Oy:n. Posti tarjoaa siis jatkossa postipalveluiden lisäksi muun muassa ruohonleikkuutta, ateriakuljetuksia ja nyt myös hoivapalveluja tunkeutuen julkisena markkinahäirikkönä kilpailluille sotemarkkinoille.

“Posti on osoittanut aluevaltauksillaan sen, että se pyrkii toimimaan täysin kuten yksityinen yritys, mutta yhtiön epäonnistumiset kaatuvat nykyisellään veronmaksajien sekä muiden postin käyttäjien harteille. Postilla ei ole enää perusteita monopoliasemansa säilyttämiseen, vaan nyt on pantava toimeksi” sanoo Sazonov.

Kokoomusnuorten mukaan nyt, postilain uudistuksen ollessa käynnissä, on erinomainen paikka laittaa rakenteet vastaamaan nykypäivää. Kokoomusnuorten mukaan ministeri Berner on polvillaan lehtiyhtiöiden ja Postin kovan lobbauksen välillä, eikä rohkeutta uudistamiseen tunnu löytyvän. Sazonov haastaakin ministeri Bernerin tekemään aidosti järkevää ja tulevaisuuteen katsovaa uudistustyötä postilain suhteen.

“On selvää, että digitalisaatio vie jossain vaiheessa viimeisenkin järjen hivenen siitä, että jokaiseen niemen notkoon toimitetaan viitenä päivänä viikossa kirjeitä. Tämän velvoitteen tarpeellisuus tulee haastaa. Suomessa voitaisiin lähteä liikkeelle Tanskan mallin mukaisesta harvennetusta jakelusta ja aloittaa samalla voimakas lobbaustyö EU:n postidirektiivin keventämiseksi”, sanoo Sazonov.

“Siirtymäajan aikana yleispalveluvelvoitteen voisi toteuttaa subventoidulla huutokaupalla yksityisille kuljetus- ja postitoimijoille. Posti Oyj:n myyntitulot kattaisivat tämän useaksi vuodeksi eteenpäin”, jatkaa Sazonov.

Suomalaisten sanomalehtien ahdinkoa haja-asutusalueiden kuljetuskustannuksista Sazonov avittaisi laittamalla digitaalisen mediasisällön arvolisäveron uuteen uskoon.

“Niin sanottu Digi-ALV tulee laskea toistaiseksi samaan alennettuun verokantaan paperisten sanomalehtien tasolle. Tällä saataisiin vauhtia digitaalisten sisältöjen kehittämiseen ja haja-asutusalueiden korkeisiin kuljetuskustannuksiin”, päättää Sazonov.

Lisätiedot:

Daniel Sazonov
Kokoomusnuorten puheenjohtaja
045 129 6812

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.