Kokoomusnuorten piirijärjestöt: Ammattiliitot veronalaisiksi ja liittojen taseet julkisiksi

Kannanotto

Hämeen, Keski-Suomen, Oulun läänin, Pirkanmaan ja Uudenmaan Kokoomusnuoret vaativat ammattiliittoja veronalaisiksi ja niiden taseita julkisiksi.

Elämme vuotta 2017, mutta vapaassa, oikeudenmukaisessa ja läpinäkyvää hallintoa noudattavassa maassa annetaan miljoonia euroja epäsuoraa valtiontukea ilman, että saajan omaisuus on julkista. Ammattiliittojen jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia, mikä on epäsuoraa tukea ammattiliitoille. Näiden liittojen ei kuitenkaan tarvitse julkaista omaisuuksiaan tai kertoa tilinpäätöstietojaan.

Ammattiliittojen omistaman vuokra-asuntoyhtiö VVO:n tulos vuonna 2011 oli 55,8 miljoonaa euroa ja yritys jakoi 1,60 euroa osinkoa. Vastaavasti vuonna 2015 tulos oli jo 224,7 miljoonaa euroa ja osinko oli 5,00 euroa. Yhtiön tulos on muutaman vuoden aikana kasvanut nelinkertaiseksi sekä samalla maksettujen osinkojen määrä on kolminkertaistunut. Osinkojen huomattava kasvu vuosien välisenä aikana on vain yksi esimerkki ammattiliiton saamista, verotuksen ulkopuolelle jäävistä, suurista tuloista. Me allekirjoittaneet Kokoomusnuorten piirijärjestöt vaadimme tähän muutosta, sillä on väärin, että näin vaikutusvaltaiset liitot ovat yhteiskunnassamme erityisasemassa verotuksen suhteen. Mielestämme ammattiliittojen taseet tulisi avata ja liitot saattaa veronalaisiksi. Mediassa on käyty myös runsaasti keskustelua verovaroin tuetun vuokra-asuntoyhtiön vuokrien korotuksista.

”On sietämätön tilanne, että valtio ottaa vastuuta VVO:n vuokrien korotuksesta asumistuella. Tämä tarkoittaa, että asumistuki on tässä yhteydessä epäsuora tulonsiirto valtiolta ammattiliitoille”, kertoo Sampo Turunen, Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

”Ammattiliitot saavat valtavasti epäsuoria tukia valtiolta salaisiin taseisiinsa, emmekä voi tietää, mihin veroparatiiseihin nämäkin ovat saattaneet päätyä. Olisi suotavaa, että nämä taseet vaadittaisiin julkisiksi”, toteaa Jens Holm, Pirkanmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja

Vaadimme demokraattisesti valittua eduskuntaa osallistamaan ammattiliittoja yhteisiin veronmaksutalkoisiin. On koko Suomen edun mukaista, että kaikki osallistuvat yhteiskuntamme rakentamiseen ja ylläpitoon.

Hämeen, Keski-Suomen, Oulun Läänin, Pirkanmaan ja Uudenmaan piirit pitivät järjestäytymis- ja suunnittelukokouksen viikonloppuna 6-8.1 Himoksella Jämsässä.

Allekirjoittanut

Sampo Turunen, Hämeen Kokoomusnuoret ry, puheenjohtaja

Topi-Veli Arpiainen, Keski-Suomen Kokoomusnuoret ry, puheenjohtaja

Lotta Savola, Oulun Läänin Kokoomusnuoret ry, puheenjohtaja

Jens Holm, Pirkanmaan Kokoomusnuoret ry, puheenjohtaja

Emilia Knaapi, Uudenmaan Kokoomusnuoret ry, puheenjohtaja

Ota kantaa