Hämeen Kokoomusnuorten liittokokousaloitteet

Kannanotto

HÄMEEN KOKOOMUSNUORET:

JULKISRAHOITTEISTA TUTKIMUSTA JA KOULUTUSTA PRIORISOITAVA!

 

Me suomalaiset elämme kovia aikoja, ainakin taloudellisessa mielessä. Pienemmillä summilla olisi hyvä tavoitella yhä suurempaa hyötyä. Tuhlailu on saatava supistettua minimiin. Sitä on nimittäin yhä havaittavissa. Tutkimuksen ja koulutuksen julkinen rahoittaminen tarvitsisikin tarkkaa priorisointia. Olisi erittäin tärkeää miettiä, minkä tieteenhaarojen koulutusta ja tutkimusta on järkevää rahoittaa veronmaksajien piikkiin, puhumattakaan siitä, mitä ei pitäisi ainakaan nykyisessä mittakaavassa rahoittaa.

 

Maailman globalisoituessa alati kiihtyvään tahtiin kielet ovat tärkeitä: tulkkeja ja kieltenopettajia tarvitaan aina. Samoin Suomen historian ja kulttuurin tutkimus ovat tärkeitä aiheita: kukapa tutkisi suomalaisuuden syvintä olemusta, ellemme me suomalaiset sitä itse tekisi. Toisaalta Suomessa tutkitaan sellaisia tieteenhaaroja, joiden asiantuntijoille ei työmarkkinoilla ole kysyntää. Hämeen Kokoomusnuorten mielestä ketään ei ole järkevää kouluttaa kortistoon. Kaiken lisäksi monia tieteenhaaroja tutkitaan maailmalla aivan tarpeeksi, kuten esimerkiksi egyptologiaa Kairon yliopistossa. Niin ikään Australian aboriginaalien antropologiaa tutkittaneen tarpeeksi Sydneyn yliopistossa, siinä missä angloamerikkalaista folkloristiikkaa Oxfordissa ja Harvardissa. Suomessa julkisrahoitteista tutkimusta ja koulutusta onkin priorisoitava nimenomaan suomalaisen yhteiskunnan tarpeiden mukaan.

 

Hyväksyessään tämän aloitteen Kokoomuksen Nuorten Liiton liittokokous velvoittaa liittohallitusta edistämään ja tukemaan sitä, että julkisrahoitteista tutkimusta ja koulutusta priorisoidaan suomalaisen yhteiskunnan tarpeiden mukaan.


HÄMEEN KOKOOMUSNUORET RY: YRITYSTUKIA KARSITTAVA

 

Yritystuki on yritykselle julkisista varoista maksettavaa tukea. Tuen perusteet vaihtelevat tuen myöntäjän ja käyttötarkoituksen mukaan.

 

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan yritystuista suurin osa menee suurille yrityksille. Yritystukien ongelmana on se, että tuet auttavat tiettyjä toimialoja tai yrityksiä toimialojen sisällä. Tämä voi vääristää kilpailutilannetta, ja julkisesta tuesta voi tulla uudistumisen este. Eniten hyötyä yritystukien poistamisesta saattaisi saada uudet yritykset, joilla on toinen tapa toimia sektorilla, jossa vanhoja toimijoita tuetaan. Hämeen Kokoomusnuoret ymmärtää, että yrityksen perustamisvaiheessa yritystuesta voi olla apua, mutta suuria yrityksiä ei ole järkevää julkisen varoin tukea.

 

Hämeen Kokoomusnuoret esittää, että hyväksyessään tämän aloitteen Kokoomuksen Nuorten Liiton liittokokous velvoittaa liittohallitusta edistämään ja tukemaan sitä, että yritystukia karsitaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.