Kokoomusnuoret ja IYDU

Juan Guaidó on Venezuelan laillinen presidentti

Kannanotto

Julkilausuma / julkaisuvapaa heti

Suomen tulee ajaa EU:ssa Juan Guaidón tunnustamista Venezuelan virkaatekeväksi presidentiksi. Venezuelan kommunistidiktatuuriin tarvitaan pikaisesti uudet presidentinvaalit.

Kokoomusnuoret ja International Young Democrat Union (IYDU) katsovat Venezuelan parlamentin puhemiehen olevan maan laillinen valtionpäämies. IYDU on keskusta-oikeistolaisten nuorisojärjestöjen maailmanjärjestö, jolla on jäsenjärjestöjä 80 maassa.

Järjestöjen mukaan Suomen ja EU:n tulisi tunnustaa Guaidón asema nykyistä selkeämmin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin mukaan Venezuelan kommunistidiktaattorilla Nicolás Madurolla ei ole kansan mandaattia, toisin kuin parlamentilla ja Guaidólla. EU ei kuitenkaan ole tunnustanut Guaidón asemaa presidenttinä, toisin kuin Yhdysvallat ja useat Etelä-Amerikan valtiot.

”Suomen tulisi toimia EU:n sisällä vahvasti sen puolesta, että Guaidón asema tunnustetaan. EU:n taas tulisi painostaa Venezuelaa järjestämään nopeasti uudet vaalit ja päästämään maahan kansainvälisiä vaalitarkkailijoita”, kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos sanoo.

Nicolas Maduro menetti otteensa parlamentista oikeisto-oppositiolle edellisissä vaaleissa, mutta on pyrkinyt pitämään kiinni vallastaan muun muassa muuttamalla perustuslakia. Maduroa ovat presidenttinä tukeneet muun muassa Venäjä, Turkki ja eräät vasemmistohallitusten johtamat valtiot.

”Maduron taakse on muodostumassa totalitarististen valtioiden epäpyhä allianssi, jolle yhteistä ei ole ideologia, vaan kansalaisvapauksien ja demokratian polkeminen. On selvää, kummalla puolella jakolinjaa Suomi ja EU seisovat, mutta Venezuelan oppositio ansaitsee symbolisen tuen lisäksi myös konkreettisia tekoja”, IYDU:n varapuheenjohtaja Juho Mäki-Lohiluoma sanoo.

Kokoomusnuoret tapasi viime vuoden EPP-kongressin yhteydessä Venezuelan nuorta oikeisto-oppositiota. Useat venezuelalaiset oppositiopoliitikot ovat joutuneet lähtemään maasta ja monet muut siirtäneet perheensä turvaan ulkomaille, sillä poliittinen väkivalta on maassa yleistä. Maduron valtakaudella merkittävien öljyvarantojen Venezuelan taloudellinen ahdinko on syventynyt. Maa kärsii muun muassa kroonisesta hyperinflaatiosta.

”Venezuelan tilanne on valtava inhimillinen tragedia ja jälleen yksi esimerkki reaalisosialismin epäonnistumisesta. Samalla se on maailmalle muistutus, että ei ole olemassa kommunismia ilman totalitarismia, vain totalitarismia ilman kommunismia”, Henrik Vuornos sanoo.

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444