Kokoomusnuorten Abdali: Seuraavaksi avattava apteekkimarkkinat!

Kannanotto

Kokoomusnuorten vt. puheenjohtaja Ali-Reza Abdali vaatii hallitusta avaamaan apteekkimarkkinoita. Useat hallituspuolueet väläyttelivät tai jopa lupasivat ennen vaaleja apteekkialan uudistamista, mutta kirjaukset hallitusohjelmaan jäivät vaatimattomiksi.

Esimerkiksi Vihreät esittelivät poliittisessa tavoiteohjelmassaan (2019-2023) kannattavansa tarpeettomasti kilpailua rajoittavan sääntelyn purkamista sekä esimerkiksi apteekkien enimmäismäärän sääntelyn poistamista. Vihreiden äänitorvina asiassa ovat toimineet muun muassa eduskunnan jättänyt Antero Vartia ja kevään vaaleissa rannalle jäänyt Mikko Kiesiläinen.

“Kovista puheista huolimatta vaalien jälkeen on ollut kovin hiljaista. Ehkä esitykset markkinoiden avaamisesta olivat Vihreille vain keino laajentaa kannatuspotentiaalia kosiskelemalla markkinaliberaaleja äänestäjiä”, toteaa Abdali pettyneenä.

Nykyisen hallituksen piiristä jopa Antti Rinne (sd.) kannatti vaalien alla Keskuskauppakamarin Pääministeritentissä (11.12.2018) apteekkialan sääntelyn keventämistä. Myös Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä (kesk.) on esittänyt apteekkimarkkinan avaamista ja kilpailun lisäämistä.

Hallitusohjelma lupaa lähinnä selvittää asioita – hallitukselle tyypilliseksi muodostuneeseen tapaan. Ohjelman kirjaukset apteekkialan uudistamisesta jäivät vähintään epäselviksi ja vaatimattomiksi.

“Nyt on aika ryhtyä sanoista tekoihin! Epäselvien hallitusohjelmakirjausten sijaan olisi mielenkiintoista kuulla, mitä hallitus on aidosti valmis tekemään toimivamman ja tehokkaamman apteekkialan rakentamiseksi”, Abdali vaatii.

”Apteekkimarkkinoiden avaamisella olisi mahdollisuus sekä laskea lääkkeiden hintoja että parantaa palvelun laatua. Kilpailun lisääminen toki kohtuullistaisi apteekkeja omistavien proviisoreiden muhkeiksi paisuneita ansiotuloja, mutta uudistus onkin tehtävä nimenomaa asiakkaan näkökulmasta”, avaa Abdali.

Kokoomusnuoret on ehdottanut muun muassa apteekkien määrä- ja sijaintisääntelystä luopumista ja apteekkilupien myöntämistä kaikille pätevyysehdot täyttäville toimijoille. Ehdotuksiin kuuluu myös apteekkien omistajien koulutusvaatimuksesta luopuminen.

Kokoomusnuoret olisi valmis vapauttamaan myynnin reseptivapaiden lääkkeiden osalta  päivittäistavarakauppoihin sekä purkamaan hintasäännöstelyä vähimmäishintojen osalta.

Puheenjohtajan pressikuvat löydät osoitteesta: www.kokoomusnuoret.fi/medialle

Lisätietoja:

Abdali Ali-Reza

Abdali Ali-Reza

Treasurer of the Youth of the European People’s Party (YEPP)

abdali@live.com

+358 40 964 4444