Kokoomusnuoret: Kiinalaisen propagandan julkaiseminen osoittaa surkeaa harkintakykyä

Kannanotto

Helsingin Sanomat julkaisi tänään koko sivun mainoksen, jonka maksajaksi ilmoitetaan Kiinan kansantasavallan Hongkongin erityishallintoalue.

Kokoomusnuorten vt. puheenjohtaja Reza Abdali ihmettelee Helsingin Sanomien päätöstä julkaista Kiinan hallinnon maksama koko sivun mainos, jonka sisältöä voi ongelmitta kuvailla propagandaksi.

”Mainoksessa annetaan täysin yksinpuolinen ja virheellinen kuva Hongkongin mielenosoituksista, jonka kohteena ovat Kiinan keskushallinnon autoritääriset otteet alueella, joka on ennen elänyt demokratiassa”, Reza Abdali sanoo.

Mainos on ilmestynyt eri kielillä mutta pitkälti samansisältöisenä myös muualla Pohjoismaissa, esimerkiksi ruotsalaisessa päivälehti Dagens Nyheterissa. Se on herättänyt runsaasti kritiikkiä myös Ruotsissa.

Abdalin mukaan vapaalla medialla on oikeus julkaista mainoksia oman harkintansa mukaan, mutta julkaisupäätöstä pitää myös voida kritisoida. Sanomalehden vastaava päätoimittaja vastaa myös lehdessä ilmestyvästä mainosaineistosta.

”Mainoksen ongelmallisuus tulee ilmeiseksi, jos vaihdamme Kiinan Venäjäksi. Kuinka moni meistä pitäisi asiallisena, että Suomen arvostetuin sanomalehti julkaisisi Kremlin maksamaa propagandaa, jossa annettaisiin väärää tai yksipuolista tietoa esimerkiksi Venäjän miehittämien alueiden tilanteesta?” hän sanoo.

”Jos Helsingin Sanomat ajattelee, että kyseessä on eri asia, kuulisin mieluusti argumentit siitä, miksi näin on.”

Abdalin mukaan mainos ilmentää myös laajempaa haastetta suomalaisessa yhteiskunnassa. Kiinaan suhtaudutaan meillä usein varomattomasti eikä sen todellista luonnetta ymmärretä.

”Olemme pieni maa suuressa maailmassa ja Kiina taas nouseva supervalta sekä tuhansien mahdollisuuksien maa. Se on kuitenkin myös autoritäärinen valtio, jossa ihmisoikeudet ovat olemattomia ja monet vähemmistöt järjestelmällisen valtiollisen sorron kohteena. Kun puhumme Kiinasta, olisi aina syytä puhua näistä molemmista puolista”, Abdali sanoo.

Puheenjohtajan pressikuvat löydät osoitteesta: www.kokoomusnuoret.fi/medialle

Lisätietoja:

Abdali Ali-Reza

Abdali Ali-Reza

Treasurer of the Youth of the European People’s Party (YEPP)

abdali@live.com

+358 40 964 4444