Kiina, näpit irti Hongkongista!

Kannanotto

Uusi turvallisuuslaki uhkaa tuhota Hongkongin autonomian ja demokratian. Kokoomusnuoret vaatii Kiinan keskushallintoa lopettamaan jatkuvat pyrkimykset murentaa Hongkongin kansainvälistä asemaa.

Kiinan kansankongressi ilmoitti käsittelevänsä perjantaina uutta turvallisuuslakia, joka käytännössä antaisi kuoliniskun Hongkongin autonomialle. Kiinan hallitus on väittänyt lain edistävän sekä kansallista turvallisuutta että ”yksi maa, kaksi järjestelmää”-politiikkaa, jonka nojalla Hongkong nauttii laajasta autonomiasta, mutta todellisuudessa laki johtaisi huomattaviin hongkonglaisten perusoikeuksiin kohdistuviin rajoituksiin ja tukahduttaisi pitkään jatkuneet demokratiaa kannattavat mielenosoitukset.

Laki kieltäisi kumouksellisen ja Kiinan vastaisen toiminnan sekä itsenäisyyteen pyrkimisen, jonka lisäksi “ulkomaiden sekaantuminen Hongkongin asioihin” tulisi laittomaksi. Pykälät ovat laveita ja epämääräisesti määriteltyjä, ja niitä voitaisiinkin helposti soveltaa miljooniin mielenosoituksiin osallistuneisiin hongkonglaisiin.

Kiinan kommunistipuoluetta lähellä olevat puolueet kärsivät marraskuun paikallisvaaleissa rökäletappion, ja nyt Peking onkin selvästi huolissaan syyskuussa järjestettävistä parlamenttivaaleista. Toinen vaalitappio olisi nöyryytys Kiinalle, ja siksi turvallisuuslain läpivienti hongkonglaisten mielipiteistä välittämättä näyttäytyykin lähinnä nolona yrityksenä päästä eroon demokratian ja oikeusvaltion puolesta kamppailevasta kansanliikkeestä.

“Kiinan keskushallinnon toimet ovat anteeksiantamattomia ja suorassa ristiriidassa Kiinan ja Ison-Britannian vuoden 1985 yhteisjulistuksen kanssa, joka takaa Hongkongille laajan autonomian ja hongkongilaisille perusoikeudet”, kommentoi Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen Arttu Rintanen. “Kiinan on kunnioitettava hongkonglaisten selvästi osoittamaa tahtoa säilyttää autonominen asemansa ja pysyä vapaina Kiinan keskushallinnon harjoittamasta sortovallasta.”

“Kokoomusnuoret on järjestelmällisesti vaatinut, että Hongkongin asema ja maan laaja autonomia turvataan. Kritisoimme jo viime syksynä, kun Helsingin Sanomat julkaisi Kiinan keskusvallan propagandamainoksen ilman minkäänlaista kritiikkiä. Hongkongia puolustettiin tällöin monen tahon toimesta ja nyt toivomme, ettei tärkeä asia jää tällä kertaa koronan varjoon”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Kokoomusnuoret vaatii Kiinaa kunnioittamaan Hongkongin autonomiaa ja toivoo kansainväliseltä yhteisöltä toimia Hongkongin aseman turvaamiseksi.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Rintanen Arttu

Rintanen Arttu

Kansainvälisen vaikuttamisen varasihteeri

arttu.rintanen@outlook.com

+358 503 669 617

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin