Kokoomusnuoret: Vastaamo-tietomurto ei saa enää koskaan toistua

Kannanotto

Vastaamon potilastietokantaan tehty tietomurto ja ihmisten terveystiedoilla kiristäminen on järkyttänyt koko Suomea. Törkeän rikoksen uhrit tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen tässä tilanteessa. On ensisijaisen tärkeää, että pystymme palauttamaan ihmisten luottamuksen mielenterveyspalveluiden käyttämiseen ja teemme selväksi sen, että avun pyytäminen on täysin normaalia. 

Kokoomusnuoret vaatii, että yhteiskunnallinen keskustelu ei jää pelkästään tuen osoitusten tasolle. Vastaamo-tietomurto ja kiristysaalto ovat ennenkokematon esimerkki uudenlaisesta digitaalisesta suuronnettomuudesta. Kun yhteiskuntamme ydinpalvelut ja arkaluontoisimmatkin tietomme siirtyvät yhä laajemmin verkkoon, meidän on huolehdittava lain täsmennyksillä siitä, ettei vastaavaa tapausta pääse käymään enää koskaan.

”On tärkeää, että sitoudumme kaikki siihen, ettemme missään nimessä lue tai jaa vastaamo-tietomurron uhrien tietoja. Jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan meidän on myös sitouduttava huolehtimaan siitä, ettei tällainen tragedia toistu”, painottaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Koska yhteiskunnan digitalisaatio etenee ja vastaavia tilanteita kohdataan vielä todennäköisesti tulevaisuudessa, olisi tärkeää muuttaa henkilötunnusjärjestelmää siten, ettei esimerkiksi henkilötunnuksen vuotaminen rikollisten käsiin vaadi huomattavia turvatoimia tai johda henkilökohtaiseen katastrofiin. Henkilötunnuksen käyttäminen ensisijaisesti yleisöjulkisena tunnisteena olisi keino saada henkilötunnuksen käyttämisen tunnistautumistarkoituksessa loppumaan. Henkilötunnuksen luonteen muuttamisen ohella käyttö tunnistautumistarkoituksessa tulisi kieltää, jotta yksilöintitarkoitus olisi mahdollisimman selvä.

“Uudistukset henkilötunnuksen käytössä ja koko henkilötunnusjärjestelmässä ovat väistämättömiä nykyisessä ajassa, kun kaikki tieto on verkossa ja digitaalisessa muodossa. Myös yksilöinnin ongelmat esimerkiksi journalistisissa tarpeissa poistuisivat, jos henkilötunnus olisi selkeästi julkinen, yksilöivä tunniste”, toteaa Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen Iina Palonen.

Lisäksi kaikissa terveyden- ja sosiaalihuollon palveluita tarjoaville yksityisille toimijoille tulisi määritellä tietoturvan vähimmäistaso. Jotta vähimmäistason noudattamista voidaan valvoa uskottavasti, valvontaan tulee lisätä resursseja. Jokaiseen terveys- ja sosiaalihuoltoa tarjoavaan yritykseen tulee kohdistaa ennakoivaa, säännöllistä ja laadukasta valvontaa.

Nopealla aikataululla mahdollinen uudistus uhrien auttamiseksi olisi luottokiellon hakemisen muuttaminen maksuttomaksi palveluksi. Massiivisissa tietomurroissa yksityishenkilöille voi tulla mittava lasku yksityisiltä yrityksiltä ostettavissa luottokielloissa: esimerkiksi Vastaamon tapauksessa kokonaissumma nousee jopa 1,5 miljoonaan euroon. Identiteettivarkauden vaarassa olevien ihmisten ei tulisi joutua maksamaan itse omista turvatoimistaan.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Palonen Iina

Palonen Iina

Liittohallituksen jäsen

iina.palonen@gmail.com

+358 404 179 453

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin