Kokoomusnuoret tyytymätön eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjettiin

Kannanotto

Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkaisi tänään vaihtoehtonsa vuoden 2021 talousarviosta. Vaihtoehtobudjetissa esitetään yhteensä 10,7 miljardin euron alijäämää, siinä missä hallituksen esitys ensi vuoden alijäämäksi on 11,7 miljardia euroa. Kokoomusnuoret on tyytymätön eduskuntaryhmän esitykseen ja esityksen valtavaan alijäämään.

Kokoomusnuoret on huolissaan valtion voimakkaasta velkaantumistahdista. Vaikka tällaisessa taloustilanteessa velkaantuminen on tiettyyn pisteeseen asti vääjäämätöntä ja etenkin kokoomuksen vaihtoehdossa panostuksia tehdään myös hyviin kohteisiin, ei järjestö voi hyväksyä sitä tahtia, jolla valtio myös kokoomuksen eduskuntaryhmän vaihtoehdossa velkaantuu. 

“Vaihtoehtobudjetista löytyy monta hyvää elementtiä: työn verotuksen alentaminen miljardilla, terapiatakuun toteuttaminen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentaminen kaikille ovat näistä hyviä esimerkkejä. Ikävä kyllä hyvätkään panostukset eivät muuta sitä faktaa, että budjetti on edelleen yli 10 miljardia euroa alijäämäinen ja myös kokoomuksen eduskuntaryhmä on laittamassa laskun seuraavien sukupolvien maksettavaksi”, linjaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Järjestö on tyytyväinen vaihtoehtobudjetin uskottaviin työllisyystoimiin, joilla saataisiin yli 120 000 uutta työllistä Suomeen. Mikäli nämä työllisyystoimet saataisiin toteutettua, näyttäisi julkinen talous jo merkittävästi paremmalta. Pelkkien työllisyystoimien varaan nojaaminen ei kuitenkaan riitä, mikäli alijäämää ei saada kuriin rakenteita uudistamalla muun muassa yritys- ja maataloustukien sekä sosiaaliturvan osalta.

Myös oppositiopuolueet Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset ovat julkaisseet tällä viikolla vaihtoehtobudjettinsa. Näissä vaihtoehtobudjeteissa alijäämä on lähes yhtä suuri kuin hallituksella: perussuomalaisten vaihtoehdossa alijäämä pienenee vain noin 70 miljoonalla eurolla ja Kristillisdemokraattien vaihtoehdossa noin 500 miljoonalla eurolla. 

”Olemme tyytyväisiä siihen, että eduskuntaryhmämme rakentama vaihtoehto on kaikista opposition vaihtoehdoista uskottavin. Heikoista vaihtoehdoista paras ei kuitenkaan riitä. Kokoomuksen eduskuntaryhmän tulisi tarjota todellinen vaihtoehto Marinin velkahallitukselle”, lisää Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Heidi Hanhela.

Kokoomusnuoret peräänkuuluttaa sekä hallitukselta että omalta puolueelta todellisia uudistuksia ja etenkin rakenteiden rohkeaa uudistamista. Järjestö näkee, että esimerkiksi sosiaalitukijärjestelmä tulisi viimein laittaa täydelliseen remonttiin, jossa nykyiset tuet korvataan perustilimallilla sosiaaliturvajärjestelmän kulujen jatkuvan kasvun katkaisemiseksi ja byrokratiaviidakon niittämiseksi.

”Kokoomus on tällä hetkellä oppositiossa. Nyt pitäisi olla se aika, kun puolueemme voi esitellä suuria, rohkeita ja rakenteellisia muutoksia, joilla hillitään velan ottamista ja huolehditaan hyvinvointivaltiomme tulevaisuudesta. Todellisen uudistamisen ja rakenteiden korjaamisen sijaan eduskuntaryhmä on nyt yksinkertaisesti tyytynyt varovaiseen säilyttämiseen: siirtelemään satoja miljoonia budjetin momenteilta toisille. Tähän olemme tyytymättömiä”, jatkaa puheenjohtaja Pajula

Lisäksi järjestö vaatii eduskuntaryhmältä rohkeutta tyrmätä hallituksen maakuntiin jakamat siltarumpuhankkeet, joilla hallituspuolueiden edustajat pyrkivät ostamaan ääniä omista vaalipiireistään veronmaksajien rahoilla.

”Kaikkien isänmaallisten ja vastuullisten poliitikkojen ensisijainen huolenaihe tulisi olla koko Suomen pärjääminen ja koko Suomen talous. Meillä ei ole varaa siihen, että 200 kansanedustajaa pyrkivät jokainen pumppaamaan mahdollisimman paljon rahaa oman vaalipiirinsä hankkeisiin samalla unohtaen Suomen pärjäämisen kokonaisuutena. Tähän Marinin hallituksessa on syyllistytty todella räikeästi ja olisimme toivoneet, että eduskuntaryhmämme olisi uskaltanut sanoa tällaiselle ihmisten rahojen tuhlaamiselle ei”, päättää Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Samuel Tammekann.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Hanhela Heidi

Hanhela Heidi

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

heidi.hanhela@kokoomusnuoret.fi

+358 405 519 981

Co-Opted Vice President of the International Young Democrat Union (IYDU), Secretary General of Youth of the European People's Party (YEPP)

Tammekann Samuel

Tammekann Samuel

samuel.tammekann@kokoomusnuoret.fi

+358 44 550 6816

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin