Kokoomusnuoret: ministeri Saarikon esitys vaarantaa suomalaisen huippuosaamisen

Kannanotto

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on väläyttänyt uuden yliopiston perustamista. Kokoomusnuoret tyrmää ehdotuksen, sillä uusien korkeakoulujen perustaminen tulisi vähentämään nykyisten resursseja ja tulisi näkymään koulutuksen ja tutkimuksen laadussa.

”Suomi on pieni maa, jonka ainut todellinen pääoma on korkeassa osaamisessa, ja sitä tarvitsemme tähän maahan merkittävästi lisää. Korkeaa osaamista syntyy huippuyliopistoissa ja huippuyliopistoja syntyy, kun resurssit voidaan panostaa laadukkaaseen opetukseen ja tutkimukseen hajasijoitettujen seinien sijaan”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Kokoomusnuoret peräänkuuluttaa panostusta Suomen nykyisiin yliopistoihin, jotta ne pärjäisivät tulevaisuudessa vielä nykyistä paremmin kansainvälisessä vertailussa. Järjestön mukaan Suomi tarvitsee globaalissa kilpailussa menestyäkseen mieluummin vähemmän, mutta parempia ja kansainvälisestikin pärjääviä yliopistoja. Kokoomusnuoret keskittäisi koulutusaloja nykyistä suurempiin yksiköihin.

”Korkeakoulutuksessa on kyse maamme tärkeimmästä kilpailuvaltista ja Suomen tulevaisuudesta. On vastuutonta, että keskusta on valmis riskeeraamaan jopa suomalaisen korkeakoulutuksen ja osaamisen aluepolitiikan alttarilla”, jatkaa Pajula.

Saarikko ehdotti myös opintotuen alueellisen lainahyvityksen käyttöönotosta, joka tarkoittaisi sitä, että harvaan asutulla alueella asuva saisi suuremman opintolainahyvityksen kuin kaupungissa asuva. Järjestö tyrmää esityksen keskustan epätoivoisena yrityksenä ostaa ääniä maakuntien äänestäjiltä muiden veronmaksajien rahoilla.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347