Kokoomusnuoret: Tasa-arvon eteen on tehtävä tekoja – Vanhemmuuden kulut siirrettävä yrityksiltä yhteiskunnalle

Kannanotto

Tänään perjantaina 19.3. vietetään Minna Canthin päivää, tasa-arvon päivää. Canthilla ja tasa-arvon päivällä on suuri merkitys Suomessa tehdyn tasa-arvotyön symbolina. Työ ei kuitenkaan ole vielä valmis, ja siksi Kokoomusnuoret peräänkuuluttaa konkreettisia tekoja tasa-arvon parantamiseksi.

Suomessa nuorilla naisilla on merkittävä riski joutua työmarkkinoilla syrjinnän kohteeksi. Tämä johtuu siitä, että tällä hetkellä raskauden aiheuttamista kustannuksista merkittävä osa jää yksittäisen työnantajan maksettavaksi. Kustannukset syntyvät palkasta, sosiaalimaksuista ja äitiyslomalla kertyvistä lomarahoista sekä sivukuluista. 

“On todella surullista, että Suomessa peräänkuulutetaan tasa-arvoa voimakkaasti, mutta silti meidän lainsäädännössä on nuoria naisia syrjivä rakenne, jolla on selkeä vaikutus nuorten naisten heikompaan työllisyyteen”, ihmettelee Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen Paavo Koho

Kokoomusnuoret esittää, että raskaudesta seuraavat kustannukset siirretään Kelan maksettavaksi, jolloin kustannukset eivät jää yksittäisen yrittäjän vastuulle. Vaikka laki kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella, on selvää, että tällaiset rakenteet luovat epätasa-arvoa lain kirjauksista huolimatta.

“Suurille yrittäjille raskauden aiheuttamat kustannukset eivät ole merkittävä ongelma, mutta pk-yrityksille ovat. Tämä uudistus parantaisi merkittävästi nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla ja helpottaisi lisäksi pienten ja keskisuurten yritysten tilannetta ja mahdollisuuksia palkata uusia työntekijöitä”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Koska Kokoomusnuoret kantaa vastuuta myös valtiontalouden kokonaisuudesta, esittää järjestö, että uudistus rahoitettaisiin leikkaamalla yritystukia vastaavalla summalla. Tällöin uudistuksen vaikutus myös valtiontalouden kokonaisuuteen olisi vähintään neutraali, ja todennäköisesti naisten paranevan työmarkkina-aseman ansiosta positiivinen.

“Tämän hetkinen tilanne on kestämätön tasa-arvon kannalta. Jotta mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuisi myös työmarkkinoilla vahvemmin tulee lainsäädännöstä poistaa syrjivät rakenteet,  jotta nuoren naisen palkkaus ei olisi suuri taloudellinen riski yrittäjälle”,  päättää Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen Teresa Bäckström.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Bäckström Teresa

Bäckström Teresa

Pääsihteeri

teresa.backstrom@kokoomusnuoret.fi

+358 40 152 4080

Operatiivisen toiminnan johtaminen, henkilöstön johtaminen, rekrytointi, talous ja hallinto

Koho Paavo

Koho Paavo

koho.paavo@gmail.com

0408427047

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin