Kokoomusnuoret: Hallitus suunnittelee uudistusta, joka kurittaa piensijoittajia, nostaa vuokria ja tukee hallituspuolueiden vaalirahoittajia

Kannanotto

Hallitus suunnittelee kiristystä sijoitusasunnon verotukseen sekä vähentää omistusasumisen kannustimia. Valtiovarainministeriön mukaan kiristykset tulevat johtamaan vuokrien nousuun asuntorakentamisen vähenemisen ja kulujen kasvun kautta. Kokoomusnuoret näkee tämän keskituloisten kurittamisena suurten kiinteistösijoittajien, kuten ammattiliittojen kautta pääministeripuolue SDP:tä rahoittavan Kojamon eduksi.

Hallitusohjelman mukaisesti hallitus suunnittelee rajoittavansa oikeutta vähentää yhtiölainan lyhennyksen osuus vuokratuotosta. Valtiovarainministeriön muistion mukaan uudistus tulisi vaikuttamaan negatiivisesti vuokra-asuntojen saatavuuteen, loisi korotuspaineita vuokriin ja saattaisi johtaa korjaushankkeiden lykkäämiseen. Lisäksi uudistus vaikuttaisi negatiivisesti uusien asuntojen rakentamiseen ja tätä kautta koko talouteen ja työllisyyteen.

“Uudistus tarkoittaisi vähemmän uusia asuntoja, korkeampia vuokria ja korjaushankkeiden lykkäyksiä. Näistä kärsivät ennen kaikkea piensijoittajat ja toisaalta heillä vuokralla olevat vuokralaiset. Eniten kärsisivät tavalliset ihmiset”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

”Erityisesti muuttotappiokunnissa asuvien vuokralaisten asema heikkenisi merkittävästi. Sijoittajat eivät tule toteuttamaan kalliita peruskorjauksia, jos korjauksen kustannuksia ei pääse vähentämään vuokratulosta. Vähennys vasta myyntitulosta joskus pitkällä tulevaisuudessa on riski, kun asunnon arvon pysymisestä ei ole takuuta. Muuttotappiokuntien asunnot jäävät siis helposti korjaamatta, joka on erittäin huono asia alueellisen tasa-arvon kannalta”, lisää Pajula.

Valtiovarainministeriö on myös suunnitellut enimmäisvelkasuhdetta, joka rajaisi kotitalouden luottojen yhteismäärän enintään 4,5 kertaiseksi vuosittaisista bruttotuloista. Tämä vaikeuttaisi erityisesti pieni- ja keskituloisten mahdollisuutta ostaa ensiasuntoa. Lisäksi hallitus on leikannut kotitalousvähennystä, joka on omiaan heikentämään omistusasumisen kannustimia.

”Omistusasunnon hankkiminen hankaloituu ja samaan aikaan hallitus vaikeuttaa yksityisten asuntosijoittajien asemaa asuntomarkkinoilla. Ketkä tästä hyötyvät? Suuret institutionaaliset asuntosijoittajat, kuten esimerkiksi Kojamo, josta ammattiyhdistykset omistavat yli kolmanneksen. Ne saavat Kojamosta kymmeniä miljoonia euroja osinkoa verovapaasti joka vuosi. Ammattiyhdistykset puolestaan rahoittavat vasemmiston vaalikampanjoita merkittävillä summilla”, huomauttaa Pajula.

Kokoomusnuoret vaatii, että hallitus ei hankaloita yksityisten asuntosijoittajien toimintaa ja vaikeuta asunnon ostamista.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin