Kokoomusnuoret: Mika Niikon toiminta on rasite Suomen suhteille länteen

Kannanotto

Useiden EU- ja Nato-maiden ulkoasiainvaliokuntien puheenjohtajat allekirjoittivat ja julkaisivat perjantaina 27. elokuuta kirjeen, jossa ne tuomitsevat Kiinan asettamat pakotteet Liettuaa vastaan. Suomi ei kirjettä kuitenkaan allekirjoittanut. Kokoomusnuoret kysyy eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta, perussuomalaisten Mika Niikolta, miksei hän allekirjoittanut kirjettä.

Kiina on asettanut Liettuaa vastaan pakotteita Liettuan suunniteltua Taiwanin edustuston avaamista sen pääkaupunkiin Vilnaan. Aiemmin tänä vuonna Liettua ilmoitti irtautuvansa Kiinan ja Keski- ja Itä-Euroopan maiden niin sanotusta 17+1-yhteistyömallista. Useat EU- ja Nato-maiden ulkoasiainvaliokuntien puheenjohtajat allekirjoittivat kirjeen, jossa ne tuomitsivat Kiinan toimet. Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Mika Niikko ei allekirjoittanut kirjettä.

”On todella surullista, että Suomi puuttuu tämän kirjeen allekirjoittajista. Paikkamme on osana länttä, ja nyt puutumme siitä rintamasta. Mika Niikon toiminta on häpeäksi koko Suomelle”, Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula moittii.

Mika Niikolla tiedetään olevan Kiina-yhteyksiä, joita muun muassa Ylen MOT paljasti viime vuonna. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana hän on toiminut kesäkuusta 2019 lähtien.

Kokoomusnuoret kysyy Mika Niikolta, miksi hän ei ole allekirjoittanut kirjettä. Jos hän on ollut tietoinen kirjeestä muttei ole sitä allekirjoittanut, näkee Kokoomusnuoret, ettei Niikolla ole edellytyksiä jatkaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja vaatii hänen välitöntä eroaan.

”Suomen tulee olla puolustamassa demokratiaa eikä hiljaisesti hyväksymässä Kiinan toimia itsenäisiä valtioita kohtaan. Jos Niikko on ollut kirjeestä tietoinen mutta jättänyt sen allekirjoittamatta, on selvää, että hän ei voi jatkaa tehtävässään ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Tällainen henkilö ei voi edustaa koko Suomea”, Pajula jatkaa.

”Toisaalta olisi myös vähintään yhtä huolestuttavaa, jos Niikko ei olisi ollut kirjeestä tietoinen. Tämä tarkoittaisi sitä, että Suomi olisi ajautunut pois länsimaiden yhteisistä pöydistä ja keskusteluista — todennäköisesti johtuen Niikon hämäristä Kiina-yhteyksistä. On täysin kestämätöntä, että ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana toimiva henkilö aiheuttaa tällaisen rasitteen maamme tärkeimmille kumppanuuksille”, päättää Pajula.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347