Kokoomusnuoret: Pelikoneet ulos kaupoista, viinit ja itsehoitolääkkeet sisään

Kannanotto

Tutkimusten mukaan pelikoneet ovat yksinkertaisesti eniten haittoja aiheuttava pelimuoto. Esimerkiksi Veikkauksen mukaan vuonna 2019 kauppoihin, kioskeihin ja kuppiloihin sijoitettuihin pelikoneisiin hävittiin keskimäärin yli 1,5 miljoona euroa joka päivä. Samalla kun pelikoneet saavat edelleen olla kaupoissa, viinit ja itsehoitolääkkeet on suljettu Alkoihin ja apteekkeihin. Kokoomusnuoret vaatii tähän nurinkuriseen arvovalintaan välitöntä korjausta.

Monissa Euroopan maissa rahapeliyhtiöiden pelikoneet on sijoitettu valvottuihin pelisaleihin. Sen sijaan Suomessa pelikoneita saa sijoittaa muun muassa kauppoihin ja kioskeihin. Kun tämän yhdistää siihen, että pelikoneella pelatessa pelin tuloksen saa välittömästi, pelikoneet aiheuttavat eniten pelihaittoja kaikista Veikkauksen uhkapelimuodoista.

”Rahapelien sijoittaminen kauppoihin ja kioskeihin on täysin kestämätöntä. Se, että pelikoneiden sallitaan edelleen olevan ihmisten päivittäisten tarpeiden kanssa samoissa tiloissa, on täysin vastuutonta. Asiaan on tultava muutos välittömästi!” Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula vaatii.

Kokoomusnuoret kantaa huolta myös siitä, minkälaisia vaikutuksia pelikoneiden poistamisella olisi esimerkiksi pienille kaupoille ja kioskeille.

”On tunnistettava se fakta, että monelle pienelle kaupalle pelikone muodostaa merkittävän tulolähteen. Kun pelikoneet lähtee, on näiden pienten kauppojen kannalta elintärkeää luoda uusia tulonlähteitä kompensoimaan pelikoneiden muodostaman tulon menetystä. Näin turvaamme sen, että myös maaseudulla on jatkossakin kauppoja”, Pajula jatkaa.

Kokoomusnuoret näkee, että pelikoneiden sijaan ruokakaupoissa tulisi sallia viinien ja itsehoitolääkkeiden myynti. Järjestö pitää nykyistä järjestelmää, jossa valtiolla on yksinoikeus myydä viiniä, omituisena. Myös se, että itsehoitolääkkeitä saa myydä vain apteekeissa, lähinnä vain vaikeuttaa ihmisten elämää.

”Sekä viinien että itsehoitolääkkeiden sulkeminen päivittäistavarakauppojen ulkopuolelle on perusteetonta. Järjestelmä johtaa vain siihen, että kuluttajien on hankalampaa saada tuotteita ja että niistä joutuu maksamaan kovempaa hintaa. On omituista, että on helpompi pelata pelikoneella kuin ostaa särkylääkettä”, Pajula muistuttaa.

”Miksi nähdään vääränä se, ettei ruokaostosten kanssa voi ostaa ruokajuomaa, mutta oikeana se, että saman katon alla voi hävitä rahansa? Sallimalla viinit ja itsehoitolääkkeet päivittäistavarakaupoissa paitsi parannamme niiden saatavuutta maaseudulla myös tarjoamme yrittäjille mahdollisuuden kompensoida pelikoneiden poistosta aiheutuneita tulonmenetyksiä. Kaikki osapuolet voittaa”, Pajula päättää.

Kokoomusnuoret vaatii, että pelikoneet kielletään ruokakaupoista ja niiden sijaan sallitaan viinien ja itsehoitolääkkeiden myynti.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347