Kokoomusnuoret: Hallitus unohti Suomen hiilinielut

Kannanotto

Suomea uhkaa 7–8 miljardin euron lasku, jos maaperän ja metsien hiilinielujen määrää ei saada nostettua tai päästöjä vähennettyä. Hallitus on sopinut ilmastopaketin Euroopan Unionin kanssa, jonka tavoitteisiin ei tällä menolla ylletä. Kokoomusnuoret kysyy hallitukselta, miksi näin tiukoista ehdoista on sovittu, jos tavoitteisiin ei päästä. Kokoomusnuoret peräänkuuluttaa hallitukselta ratkaisuja tilanteeseen, jotta Suomelle ei lankea jättimäinen maksutaakka.

“On erikoista, miksi hallitus ei ole reagoinut asiaan aiemmin. Jos Suomi ei saa korjattua hiilinielujen tilannetta tai vähentämään päästöjä, joudutaan ostamaan muilta EU-mailta 7–8 miljardin edestä hiilinieluja. Kokoluokka on suurin piirtein sama kuin vuoden 2023 esitetyn valtion budjetin alijäämä tai lähes yhtä suuri kuin tuleva hävittäjähankinta”, Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino toteaa.

Suomi on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tällä hetkellä Suomen kasvihuonepäästöt ovat 48 miljoonaa tonnia. Hiilineutraaliustavoitteeseen pääsemiseksi nielut ja päästöt tulisi saada tasapainoon. Vaikka nykyisen hallitusohjelman ensimmäinen sana on ilmastonmuutos, teot jäävät kauas niistä tavoitteista, joita hallitus on asettanut. Kokoomusnuoret esittää ratkaisuina tilanteeseen tieteeseen perustuvia toimenpiteitä, kuten soiden ennallistamista, ilmastoviisasta maataloutta ja metsien hiilensidontakykyä parantavaa metsänhoitoa.

“Suomalaisten metsäomistukset ovat retuperällä kun perintömetsät rämettyvät unohdettuina ja taimiston harvennukset tai harvennushakkuut jäävät tekemättä. Hoitamaton metsä muuttuu pahimmassa tapauksessa hiilinielusta hiilen tuottajaksi. Metsänhoidon hoitovelka on kurottava umpeen, jotta metsien hiilensidontakyky saadaan maksimoitua ja maaperän päästöt saadaan pysymään kurissa. Samalla saadaan korkealaatuista raaka-ainetta korkean jalostusarvon vientituotteisiin”, toteaa liittohallituksen jäsen Toni Pakarinen.

Metsien hoidon kehittämisen lisäksi Kokoomusnuoret näkee uudet innovaatiot ja korkean jalostusarvon vientituotteet välttämättömänä kehityksenä kohti kestävää ja hiiltä sitovaa metsäteollisuutta.

“Takavuosina on sanottu, että Suomesta ei kannata viedä mitään hevosta pienempää, mutta nykyään pitäisi sanoa, että Suomesta ei kannata viedä mitään kilohinnaltaan hevosta halvempaa tuotetta maailmalle. Siksi suomalaista metsäteollisuutta on kiritettävä siirtymään korkeamman jalostusarvon tuotteisiin, jolloin metsien kestävällä käytöllä saadaan bruttokansantuote nousu-uralle ja hiilinielut kasvavat”, linjaa liittohallituksen jäsen Toni Pakarinen.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023

Pakarinen Toni

Pakarinen Toni

Liittohallituksen jäsen, NUU:n puheenjohtaja

toni.pakarinen@helsinki.fi

+358458730889